Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Туристическата застраховка – излишен разход или необходима сигурност
Дата: 2011-08-17

Всеки от нас с нетърпение очаква кратката си почивка, за да избяга от ежедневното напрежение и стрес и да се отдаде на спокойствие и забавление. Понякога, дори и перфектно изграденият ни почивен план, може да се срине, поради независещи от нас обстоятелства. Никога, не можем да предвидим какво може да ни сполети по време на пътуването и престоя в друга държава. За съжаление, в желанието си да минимизираме разходите за пътуването, малко от нас избират да си направят туристическа застраховка.

Оказва се, че Европейската здравна карта в никакъв случай не отменя необходимостта от медицинска застраховка, тъй като тя има доста недостатъци и не ни гарантира пълна сигурност при заболяване или злополука. С тази карта можем безплатно или с определена отстъпка, да се ползваме от правата, които имат гражданите на страната, в която пребиваваме. Случаите, в които ще бъдат покрити всичките ни разноски за медицински процедури, обаче, са рядкост, а ако се наложи връщане в родината ни или превоз до мястото, където да получим помощ, ще трябва сами да заплатим разходите. Разходите за посещение на стоматолог също не се покриват, а всички добре знаем колко скъпи са тези услуги. Тази карта не важи за всички държави на територията на Европа.

Закупуването на туристическа застраховка, само по себе си, все още не е 100 процентова гаранция за сигурност. "При закупуване на застраховка, задължително трябва да се запознаем добре с нейните условия и покритие. Много често, хората не знаят какви рискове покрива направената от тях застраховка и в последствие, освен главоболията, причинени от внезапно възникналите неприятности, те се сблъскват и с доста високи и непредвидени разходи.
На първо място, трябва да се осведомим какво е покритието на застраховката, в случай на внезапно заболяване или инцидент. Добре е застраховката да включва и 24 часов Асистанс – това ни гарантира, че където и да се намираме, в случай че се разболеем или пострадаме при инцидент, ще ни бъде оказана помощ и няма да ни се налага да плащаме нищо. В случай, че застраховката ни не включва Асистанс, компания ще се наложи да заплатим всичко на място, да запазим абсолютно всички документи, свързани с лечението, като рентгенови снимки, епикризи, фактури, касови бележки и след това в максимум 7 дневен срок, от изтичането на полицата, да ги представим на застрахователя за възстановяване на разходите.
Много важно е да обърнем внимание на това, какво НЕ покрива застраховката – това са например разходи за пребиваване в санаториум или рехабилитационни центрове, хронични заболявания, повтарящо се заболяване, отравяния след употреба на алкохол и опиати, слънчев и топлинен удар, аборт, раждане, СПИН и много други.
Събитията от изминалите месеци също напомнят за ползата от застраховките при пътуване – лоши климатични условия, вулканични изригвания, стачки и протести на работещи в сферата на въздушния транспорт – всичко това води до анулация и закъснение на полети, за което можем да бъдем обезпечени със застраховка. Нерядко се случва и да получим багажа си повреден или със закъснение, или пък изобщо да не го получим.
Най-лесният и разумен начин да си спестим поне част от главоболията, които могат да ни сполетят по време на пътуване, е да прежалим десетина-двадесет лева за застраховка, и да сме спокойни, че при възникване на неприятна ситуация, няма да се наложи да се разделим с хиляди“ – съветва г-н Доньо Марков – управител на eSKY.bg - една от най-големите онлайн туристически агенции в България.

Радослава Добрева
тел.: 02 491 88 37
Глобул: 0893 302 998
поща: radoslava.dobreva@esky.bg


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Туристическата застраховка – излишен разход или необходима сигурност
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.