Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Спокойно на границата!
Дата: 2002-02-19

Всеки, който е пътувал в чужбина, без да може да си позволи самолетен билет, със сигурност има по един неприятен спомен от пресичане на граница, независимо дали става дума за шенгенска или друга. Тук ще ви предложим някои практически "хватки", за да бъде този момент от пътуването максимално безпроблемен.

И така, направете почивката предварително. Колкото и да бързате, по-добре е да спрете на няколко километра преди границата за тоалет и подреждане на багажа. Няма да загубите кой знае колко време. На КПП-тата често това е и по-скъпо, и по-изнервящо. Има и места, където дори липсва обществена тоалетна, а никога не знаете колко ще продължат чакането и контролът.

Подредете нещата си така, че да са леснодостъпни при евентуална проверка. Ровенето из превозното средство винаги предизвиква подозрения у митничари и гранични полицаи и ако го избегнете, ще си спестите неприятности.

Добре е да подготвите стек цигари или бутилка евтин алкохол - може да се наложи те да ви послужат като виза. Не прекалявайте обаче с количествата, за да не ви ги конфискуват или да се получи обратен ефект.

Подгответе предварително всички документи, които се изискват при преминаване на граница (паспорти, застраховки и т.н.), за да не ви върнат за нещо, което носите, но не сте представили.

При преминаване на шенгенска граница, отворете паспорта си на визата - за евробрюкрацията е по-важен документът, отколкото лицето. На другите граници обикновено паспортът се отваря на снимката. Ако сте няколко души, добре е да съберете и нагласите паспортите си предварително, а не да се носят един по един.

Носете със себе си ксерокопия на паспорта, здравната застраховка и останалите документи. Ако пътувате по покана на някого или за конкретно мероприятие, вземете и няколко копия на поканата.

Проучете предварително от хора пътували за съответните страни какво се изисква за влизане в тях, какво е отношението на граничните власти към българите и изобщо има ли някакви особености, ограничения за внос или износ на валута или някакви стоки.

Декларирайте съвестно всичко, което внасяте и изнасяте - дори да сте нарушили някоя забрана, така по-лесно ще обясните, че е станало неволно, поради незнание и т.н.

И накрая - не се притеснявайте, стойте спокойно. Всеки има право да пътува, дори и това да не се харесва на някой недоспал полицай или подкупен митничар. И помнете, че винаги имате право да се свържете с представител на България в съответната държава, ако някой ви прави проблеми или ви обвини в нещо.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Спокойно на границата!
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.