Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Международните приходи от туризъм са се увеличили с 36 млрд. евро за 2004 г.
Дата: 2005-07-26

Пътешествие преведе за вас


Международните приходи от туризъм за 2004 г. достигнаха нов рекорд от 622 млрд. долара. Според последното издание на СТО – Световен Туристически барометър, навсякъде по света приходите от туризъм са се увеличили с невероятните 10,3 % - ниво близко до увеличението от 10,7 % на международните туристически посещения.

Измерено в долари увеличението се равнява на $97 млрд., но тази висока сума е повлияна от обезценяването на долара. В евро увеличението в приходите се равнява на ? 36 млрд. достигайки обща сума от ? 500 млрд.

Европа е привлякла малко повече от половината международни приходи от туризъм – 52 %, Северна и Южна Америка – 21 %, Азия и Тихоокеанския регион – 20 % и Африка и Близкия изток – по 3 % всеки. Всички региони са регистрирали позитивни резултати през 2004 г., с ръст от 2 % за Европа до 24 % за Азия и Тихоокеанския регион. Както двете Америки, така и Европа постигат позитивни резултати след три последователни негативни години. Приходите от туризъм в Северна и Южна Америка са се увеличили с 11 %, най-вече благодарение на възстановяването на Северно-Американските дестинации (+13 %). Резултатите бяха позитивни за Северна Америка за пръв път след 2001 г., тъй като всички дестинации се съвзеха от неуспехите през миналите години. Това важи най-вече за САЩ – регионалният и световен лидер по приходи от туризъм, където приходите се увеличиха със забележителните 16 % до общата сума от $75 млрд., или 12 % от международните приходи от туризъм.

Европа регистрира увеличение от 2 %, като всички нейни региони се възстановиха от негативните резултати през 2003 г., макар че в Западна Европа увеличението бе минимално + 1,2 %, а в Южна Европа и Средиземноморието + 2,2 %. В Азия и Тихоокеанския регион международните приходи от туризъм се увеличиха със забележителните 24 %, след спада с 9 % през 2003 г. Най-бързо растящият регион бе Североизточна Азия (+ 30 %). Растежът бе особено силен и в Близкия Изток (+ 22 %). Африка регистрира средно ниво на растеж на приходите (+ 6 %), забавен заради резултатите на региона на юг от Сахара (+ 4 %), като през последните три години континента бе най-добре развиващият се в тази насока.

Въпреки че търсенето отбеляза възстановяване през 2004 г., приходите все още се увеличават бавно. Особено в Европа, Азия и Тихоокеанския регион растежа на приходите значително изостава от увеличението на броя на посетителите. Това е вследствие на забелязващата се тенденция на все по-чести, но кратки посещения. Това е продължителен процес, който е подтикнат от липсата на време и станал възможен от развитието на разклонена и разнообразна транспортна инфраструктура която позволява избора на по-евтин и бърз транспорт. През последните няколко години нискобюджетните авиокомпании играят важна роля в този процес, откривайки нови маршрути и предлагайки не само по-евтини полети, но и свобода да избирате колко време да останете. Спада в средните приходи от туристическите посещения може да е и вследствие на по-бързото възстановяване на регионалният туризъм, който генерира значително по-малко приходи, в сравнение с далечните пътувания. Като причина за намалелите приходи можем да добавим също и някои намаления направени с цел да се стимулира възстановяването.

Антон Дойков


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Статистика | Международните приходи от туризъм са се увеличили с 36 млрд. евро за 2004 г.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.