Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Категоризирането на хотелите ще става по нов начин
Дата: 2005-01-07

Определянето на категорията на туристическите обекти ще се извършва както досега от министъра на икономиката, но вече по предложение на експертна комисия, в която ще влизат с равен брой гласове представители на Министерството на икономиката, на Агенцията по туризъм и на национално представените сдружения в сектора. Това е записано в новата Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която излезе на 7 януари 2005 г. в Държавен вестник.

За да бъде призната браншовата организация за национална, тя трябва да обединява най-малко 33% от фирмите в сектора. От министъра на икономиката зависи категоризирането на хотели, мотели, вилни и туристически селища (две, три, четири и пет звезди) и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения. Също така места за настаняване (почивни станции, къмпинги, вили) и самостоятелни заведения за хранене и развлечения - три, четири и пет звезди. Изключени са семейните хотели, пансиони, къщи и самостоятелни стаи, чиято категория ще се определя от кметовете на общини. Това ще става по предложение на общинска експертна комисия, в която половинана от членовете трябва да са от бранша.

Кметовете ще определят категориите на хотели и мотели - една звезда и на прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения. Освен това на другите места за настаняване - една и две звезди, а също и на самостоятелните заведения за хранене - една и две звезди. Категорията на туристическите обекти се дава на базата на съответствие с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги, професионална и езикова квалификация на персонала.

Друг нов момент в наредбата е, че всички хотели и мотели (независимо от категорията) се задължават да разполагат с рампа за инвалиди. Посочени са и изискванията за обслужване на гостите.

Във всички обекти независимо от категорията всеки ден трябва да се почистват и дезинфекцират санитарните помещения и да се зарежда със сапун. След употреба трябва да се осигуряват шампоани, шапки за баня, игленик, кърпички за полиране на обувки, кибрит, санитарни пликове, тоалетна хартия и ароматизатори.

Администраторите в петзвездните бази трябва да владеят по два чужди езика, а в 3- и 4-звездните - по един. Камериерките пък е добре да имат минимални познания по един чужд език.

Хотелите с 3, 4 и 5 звезди трябва да осигуряват задължително на гостите си телевизионни и сателитни програми, както и да разполагат с климатична инсталация. В стаите е необходимо да има минибар с меню на български и чужди език, както и меню за румсървиз. Четири- и петзвездните хотели трябва да предлагат лоби бар, магазини, закрит и открит басейн, фитнес, сауна, солариум, фризьорски салон и детски кът. Те е добре да разполагат с банкомат или ПОС терминал.

Освен това базите от най-висока категория трябва да осигурят на гостите си и сейф за индивидуално съхранение на ценности и документи.

Получаваната категория ще бъде безсрочна. Досега срокът беше три години. В случаите, когато има открита процедура за категоризиране по старата наредба, тя ще се довършва по новата. На категоризираните туристически обекти към 13 ноември 2004 г. срокът на действие в удостоверението им се запазва.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Тълкувания | Категоризирането на хотелите ще става по нов начин
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.