Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Обзор

п.к. 8250 тел.код 0556

Древният Навлохос

Почти по средата на пътя между Бургас и Варна, шосе Е-87 излиза от хълмистите гори на открита равна ивица покрай морето. Това е Обзор. Независимо от удобното му местоположение и дългата, почти 6 км, пясъчна ивица, това удивително приятно място е учудващо спокойно, дори през най-активните летни месеци.

Останки от древния град Хелиополис (Градът на слънцето), основан от гърците, са подредени в малкия парк в центъра на Обзор, където можете да видите колони и фрагменти от статуи от римски храм в чест на Юпитер, който преди много векове е красял това място. В околностите на Обзор римляните са имали и крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав. Това е едно от най-старите селища по нашето Черноморие.

Първото име на града е било Навлохос, а по-късно му е дадено името Хелиополис - град на слънцето. Римляните издигнали тук храм на Юпитер и построили крепост, станала по-късно част от владенията на болярина Карвун, по време на Средновековието и е известна на българите с името Козяк. Днес в малкия парк на съвременния град са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер.

Обзор е град в Югоизточна България, намира се в община Несебър, Бургаска област, обявен е официално за град на 9 септември 1984. Развитието на Обзор като курорт започва през 1925 г., когато са построени първите летни вили и почивни станции. Населението на Обзор е 2 036 човека, но се развива и изменя напрекъснато. Строят се нови хотели, уютни заведения и места за отдих. Модернизиращата се база, гостоприемството и предприемчивоста на жителите му го превръщат в изключително и незабравимо място за отдих.

След като видите как археолозите са се справили с възстановяването на руините от древността, не ви остава нищо друго, освен да се изтегнете на плажа. Когато и това ви омръзне, можете да отскочите до град Бяла, отстоящ на 6 км северно. Основана през III век преди новата ера, Бяла днес е нещо средно между типично българско село и туристически курорт. Изглежда по-процъфтяваща от средностатистическо българско село заради добрите традиции във винарството и туризма. Гордост за Бяла е живописния пейзаж на хълмове, които се втурват в морето. Стълби водят към закътан плаж, който се простира на север към скалистия нос Атанас. На юг друга скалиста преграда отделя тясната пясъчна ивица от широкия плаж на Обзор.

Южно от Обзор пътят се вие в продължение на 14 км между лозя и гористите хълмове на Старопланинската верига до нос Емине, който наднича към Несебърския залив. Най-бурният нос на България има фар и останки от древна крепост и манастир. Днес единствената постройка на носа е изоставената църква. Наблизо е и Емона, където има останки от древна тракийска гробница, по-късно използвана за храм на Юпитер. Името на средновековната българска крепост Емона идва от Емон, древното име на Стара Планина.Владимир Ников
Пътят Обзор - Слънчев бряг, жълтата двуетажна сграда, в ляво, е кметството на град Обзор Градския парк на Обзор През летните месеци училищният двор се оживява от пъстър лунапарк

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Древният Навлохос - Обзор, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Обзор, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Обзор, снимки от Обзор, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Обзор, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.