Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Чифлик

п.к. 5661 тел.код 069613

Чифлик

Изключително живописен курорт
Изключително живописен курорт

Село Чифлик е разположено по най-горното поречие на река Бели Осъм в югозападната част от територията на община Троян. Средната януарска температура е около 0-1º С, а средната юлска температура – 20-21º С, т.е. зимата не е много студена, а лятото е прохладно. Граничи със землищата на селата Шипково на север, Розино и Христо Даново на юг, Бели Осъм на изток и Рибарица на запад. Селото отстои на 15 км югозападно от град Троян, с който го свързва редовна автобусна линия.

Чифлик е уникален курортен комплекс. В него неповторимата природа се съчетава с архитектурната фантазия, която си съперничи само с най-хубавите европейски курорти. Ландшафтът е изключително живописен, с алпийски характер. Тук се намират природните релефни и биосферни забележителности, част от Национален парк "Централен Балкан", включващ биосферен резерват Козя стена, с прочутия цъфтящ тук еделвайс, седловините Кашка и Маркова ливада, скалните феномени Ушите, Съдраната стена, Рогачеви камъни, ерозионните котли на Камачарската река и други. Посещавайки ги, ще научите чудните легенди за Еленова река (Рогачева река), за предаващото неповторимост цвете еделвайс.

Долината на река Бели Осъм, състояща се от прилежащите и на реките Рогачева, Козящица, Габровщица и други, е потънала в зеленина. В района няма нито декар пуста земя, всичко наоколо е покрито с гори, бук, иглолистни, габър, леска и други, а билата на Троянската планина и ридовете са обрасли в тучни пасища. Характерни земеделски култури за Чифлик са малини, сливи, картофи. Горите около селото гъмжат от дивеч - елени, сърни, диви свине, птици и други. Чифликчани отглеждат главно кози и овце.

Курортът разполага с плувен басейн с олимпийски размери, а почивните домове със собствени по-малки басейни и условия за физиотерапия и балнеолечение. Който веднъж отпие и се изкъпе в тази вода, вечно ще се връща тук. Кокетни и самобитни заведения, в района край басейна, предлагат своите специалитети на приемливи цени.Снежана Димитрова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Чифлик, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Чифлик, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Чифлик, снимки от Чифлик, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Чифлик, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.