Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кътина

п.к. 1276 тел.код 02

Кътински земни пирамиди

Земни образувания в южното подножие на Софийска планина от Западна Стара планина.

Разположени са основно на две места в землището на с. Кътина и са резултат на ерозия в делувиалните наслаги, свлечени от планината. По-известни са групите в долината на Големият дол. Четвъртата група (отдолу нагоре) е представлявала в миналото внушителна пясъчна композиция висока до 30 м. В последните десетилетия обаче са налице негативни процеси, които възпрепятстват ерозията. Изкуственото езерце в края на дола, както и естественото залесяване на района водят до намаляване както на размерите, така и на броя на пирамидите.

Ако не се вземат решителни мерки, единствен спомен за тях ще бъдат снимките в старите пътеводители! Лесно достъпни са от с. Кътина. 

До селото се движи градски автобус с начало автостанцията в кв. Илиянци. До нея се отива с трамваи №№ 11 и 12 .форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Кътински земни пирамиди - Кътина, София град, информация, история, култура, забележителности в Кътина, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кътина, снимки от Кътина, туризъм в София град, настаняване в хотели в Кътина, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.