Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Поморие

п.к. 8200 тел.код 0596

Природни дадености

Влиянието на морето определя климатичните условия на курорта
Влиянието на морето определя климатичните условия на курорта

Курортът Поморие предлага благоприятни природни, климатични и балнеоложки дадености за развитие и съчетаване на морския рекреативен туризъм със специализираните обиколни и маршрутно-познавателни пътувания.

Градът е отлично разположен на Черноморското крайбрежие - само на 8 км от летище Бургас, на 20 км от град Бургас и на 19 км от туристически комплекс "Слънчев бряг". Изразителното местоположение на град Поморие е ландшафтен мотив не само за Бургаския залив, но и един от акцентите по целия Черноморски бряг.

Отличават го силно изявената обвързаност на застрояване и природни дадености, особено в стария град. Плажната ивица се слива с улица "Крайбрежна". Хотел "Поморие" и летния театър са построени на крайморските скали и са надвесени над морето, крайбрежната алея е по линията на морския прибой. Морето участва визуално в пешеходната зона и постройките по булевард "Яворов".

Влиянието на морето определя климатичните условия на курорта. Те се характеризират с топла и мека зима, продължителна есен, благоприятна за морски отдих и лято с немного висока средна температура, което позволява по-дълъг престой на туристите на плажа. Летните горещини се понасят по-леко, отколкото във вътрешността на страната, поради редуващите се движения на морския бриз от морето към сушата и обратно, които ритмично освежават въздуха. Относителната влажност в Поморие е 79%. При Поморийското езеро тя добре се съчетава с мекия климат и е изключително условие за развитие на медицинския туризъм.

Температурата на морската вода е умерена. Средната температура от май до септември е около 21º С. Водата е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон, а изобилието на селскостопанска продукция по това време не само задоволява нуждите на почиващите, но и гарантира възможностите за алтернативни туристически услуги.

В санаторно-курортния комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди гости от страната и чужбина, ползвайки лечебните свойства на прочутата поморийска кал, а градът отдавна се е превърнал в предпочитан оздравителен център.

Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. Той силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява бързо и значително. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно.

Слънчевото греене е най силно през юни и юли. Средногодишно ясните дни са 89, а мъгливите само 19. Валежите през лятото са оскъдни. Есента е относително най-дъждовния сезон от годината.

Разчитайки на тези природни дадености Поморие все повече се оформя като модерен курортен център. Обновяването на курортно - туристическата инфраструктура на града, изграждането на нови кокетни къщи и заведения за хранене дава самочувствие на жителите му и увереност, че туризмът и занапред ще бъде най-развивания отрасъл.форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България География - Природни дадености - Поморие, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Поморие, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Поморие, снимки от Поморие, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Поморие, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.