Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Поморие

п.к. 8200 тел.код 0596

Поморийско езеро

Поморийско езеро - колония на гривести рибарки
Поморийско езеро - колония на гривести рибарки

Поморийското езеро е защитена местност с естествено солена луга и обитание на редки растения и животни. Тук се срещат над 240 вида птици, пет от които са световно застрашени - малък корморан, къдроглав пеликан, тънкоклюн свирец, тънкоопашата потопница и ливаден дърдавец. Езерото е включено в списъка на влажните зони с международно значение.

В границите на защитената местност се забранява строителство, унищожаване на блатната местност и опожаряване на тръстиката, замърсяване на водите на езерото от ловуване, безпокоене на птиците, влизане на хора и паша на домашни животни в периода от 1 май до 30 юли.

Сдружение Зелени Балкани работи по опазване на птичето богатство в Поморийското езеро. Проведени са девет международни консервационни бригади с участието на много членове на Зелени Балкани и британския тръст Доброволци за консервация.

За редките видове птици са построени изкуствени острови, благодарение на които гнездовите колони и гривестите рибарки са спасени от изчезване. Числеността на гнездящите птици от 6 двойки през 1996 г. е нараснала на 450 гнездящи двойки през 2002 г.


Соленото Поморийско езеро е природен резерват, където гнездят редки птици През 1996 г. в езерото е имало само няколко двойки, но с израждането на изкуствен остров вече гнездят над 1500 двойки

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Защитени местности - Поморийско езеро - Поморие, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Поморие, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Поморие, снимки от Поморие, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Поморие, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.