Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кюстендил

п.к. 2500 тел.код 078

Границки манастир Свети Лука

Манастирът е в северозападното подножие на Осоговска планина, на около 7 км южно от Кюстендил и на 4 км югозападно от село Граница.

Основан е през Х в., а е възобновен през ХХ в. (1948 г.). Понастоящем е постоянно действащ.

Педставлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и жилищни сгради.

Запазено е предание, че в манастира се е учил Св. Иван Рилски. През ХV в. игумен е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан.

В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>
Манастир Свети Лука до село Граница

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Границки манастир Свети Лука - Кюстендил, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Кюстендил, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кюстендил, снимки от Кюстендил, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Кюстендил, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.