Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Добърско

п.к. 2799 тел.код 074406

Пред небесните врати

Иконата, в която Христос е изобразен в ракета
Иконата, в която Христос е изобразен в ракета

Село Добърско си има водопад, икона с ракета, лековито изворче и куп други любопитни неща. Но туристите все още са малко.

Някога Добърско е било най-богатото село в района, то е било това, което е Банско днес. Сега обаче го сочат като най-сиромашкото село в разложка община. 700-те му жители очакват богати инвеститори да им създадат поминък. Сега жените работят предимно в текстилни фабрики на гръцки, български и италиански собственици в Разлог, а мъжете се трудят в няколкото работилници и в земеделието. През турско време и през Възраждането добърските търговци изкупували памука от Северна Гърция и го продавали в Австрия, Германия и Италия. Те били толкова богати, че откупвали свободата си и така в селото им на практика не е имало турско присъствие във вековете на робството.

Въпреки всичко Добърско днес е едно от младеещите селища в региона - с над 70 деца от общо 700 жители. По улиците му като че ли могат да се срещнат повече майки с детски колички или деца на ръце, отколкото в столичен квартал. Всички те се надяват да имат достатъчно средства, за да не забягват децата им в чужбина.

Кметът на Добърско Никола Найденов не крие, че залага на туризма. То е част от проект на Пиринския туристически форум за развитие на селския туризъм. Предвижда се около 60-ина селски къщи, които ще посрещат гости, да бъдат обзаведени в типичен български стил, заедно с домашни станове за тъкане. Като атракция за чужденците вече се предлага ритуалът "феруклица", който се изпълнява в двора на старата черква. Феруклица е знамето на сватбата, което се прави в дома на младоженеца в четвъртък и тогава се изпълняват специални добърски сватбарски песни и хора, последвани от обяд с типичните баница и домашно мляко и сирене.

Освен 30-метровия си водопад, Добърско има поне две достойнства, които могат да вдигнат цената му на желана туристическа дестинация.

Първата е църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", която според официалните данни е строена през 1614 година, а според други е от XI век. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО, обявена е за национален паметник на културата и е един от 100-те туристически обекти. В нея е прочутият стенопис с Исус Христос в ракета. Макар че през последната година църквата е посетена от доста люде от властта като вицепремиерът Лидия Шулева, министър Славчо Богоев, зам.министърът на финансите Илия Лингорски, депутататите Йордан Соколов и Атанас Папаризов и консулът на Кралство Йордания, тя все още остава не дотам популярна атракция за гостите на Банско. А и тези, които идват да я видят, бързо се връщат в ски-курорта, без да остават дори 2 лева в рилското селце. Кметът Найденов е амбициран да промени това. Не само ключът от църквата стои в него и той е главният екскурзовод, но той е и главният двигател на преображението на селцето. Църквата се нуждае от укрепване и вече е получил обещание от високите си гости, че ще му помогнат. Намерил е и хора, които ще му съдействат да върне двата златни свещника от Роженския манастир, взети преди повече от 10 години уж назаем, по настояване на алтерантивния патриарх Пимен.

Второто достойнство на селото е свързано с легендата за самуиловите войници и лековитото изворче. Легендата гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си още Климент Охридски. А самата църква е имала връзка с охридската книжовна школа. Уникалният й иконостас е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа. Добърско се намира на пътя от Света гора за Рилския манастир. След кървавата Беласишка битка през 1614 година ослепените войници идват тук, за да лекуват очите си. Според възрастните хора на Добърско, ослепените самуилови войници, тръгнали към Рилския манастир, били застигнати от лошо време и така останали тук.

Според краеведа Лазар Цинзов обаче в армията на Самуил е имало много войници от разложко и те не случайно са се установили в село Добърско след злощастната загуба на зрението си. Тук са живели богомили, които след ослепяването си създават прочутата певческа школа на разложките певци-слепци. Школата имала строги правила на приемане. Пенето и свиренето на гъдулка се учело 3 години, а след това имало изпит и посвещение в това изкуство. Едва след като бъдат посветени, певците-слепци тръгвали из страната и в съседните държави да просят, пеейки епически и религиозни песни. Така те съхранили през вековете и подържали жив българския фолклор, в който е закодирано старото знание на дедите им. Певците-слепци са поетите на Средновековието, които дават нов смисъл на легендите за Крали Марко, за битката със Змейовете и за подвизите на хайдутите.

Певческата школа на просяците съществувала до 1939 година. В своите "Пътуванията по България" след Освобождението Константин Иречек пише, че "В България се срещат и певци, подобни на сръбските гуслари. По мегданите в София, а особено при първия мост на Цариградското шосе всеки ден можеш да намериш слепи гъдулари от Вакарел, които при тъжните звукове на гъдулката с проточени звукове и с много прекъсвания пеят пред тихо събралите се любопитни познатите песни за болен Дойчин, Момчил войвода, Марко Кралевич и за старите хайдути. Като певци са прочути и тетевенските цигулари, и разложките слепци". Според К. Иречек тези певци просяци продължават една много стара традиция, която отпраща към пътеписа на Ханс Дерншвам, видял през 1553 г. между Клокотница и Конуш да седят на пътя група от осем български просяци, двама от които свирели на гъдулки. Всяка група имала свой водач.

Разложките певци-слепци създали свой просешки език. Днес обаче в селото е трудно да се намери човек, който да помни нещо от него. Според Цинзов просешкият е професионален език, сбор от български, гръцки, влашки и цигански думи, чрез който общувала групата. На зло куче казвали "фунтар", на хубаво момиче "готиво келявче". Като цяло обаче просешкият език се е загубил. Песните и приказките на слепците също са на път да изчезнат.

Моят брат ги знаеше, казва ни със съжаление Катерина Будина, известна песнопойка в селото. "Моя свекор ми кажуваше една песен, която са пели и просяците", подсеща се тя. В песента се разказва за юнака Радул, неуловим за турците. Те принудили сестра му да го повика в църквата, през нощта, уж за да кръсти детето й, защото имала такъв сън, а всъщност да го заловят. "Сестро Петкано, Петкано, ако е върла измама, очите че ти извада, на кол че ги нанижа", се пее в песента. Когато разбрал че го чака пусия, храбрият Радул развъртял сабята си и се спасил. След няколко нощи потропал на вратата на сестра си, за да си разплатят сметките.

Катерина признава, че наистина има много песни и легенди в Добърско, свързани с очите. Лековитото изворче в двора на църквата и до днес дава лек на незрящи. А сред стенописите на църквата се среща сцената "Изцеление на слепец по рождение от Исус Христос".

Четири фолклорни групи пазят богатството на Добърско - мъжка, добърските баби, група за хумор и последната, създадена наскоро е женската певческа група. Читалището се опитва да намери пари, за да купи няколко гъдулки, с които да се опитат да възродят традицията. Днес селяните, които се събират край чешмата в центъра на селото, често въздишат с думите "вода газим, жадни ходим".Наделина Анева, снимки Велислав Николов
Село Добърско е интересно място за чуждите инвеститори в туризма с невероятните си гледки и богатата история Кметът Никола Найденов сам разказва чудната история на старата църква в селото, която се нуждае от укрепване В Добърско има много деца, които родителите им искат да осигурят с труда си тук

форум на пътешественика
8 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Пред небесните врати - Добърско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Добърско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Добърско, снимки от Добърско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Добърско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.