Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Айтос

п.к. 8500 тел.код 0558

Предверие на Черноморието


Град Айтос е разположена в източната част на Република България и е в административните граници на Бургаска област, на 365 км от София и на 204 км от Пловдив.

Теренът му е предимно равнинен. На 6 км север – северозапад от града се намира Айтоският Балкан, част от големия склон на Източна Стара Планина. През него преминава Айтоският проход през Източна Стара планина, който свързва Бургаска с  Варненска област. Граничи със следните общини: на север - с Руен, на запад - с Карнобат, на юг и югоизток - с Бургас, и на изток - с Поморие.

Айтос се намира на ж.п. магистралата София – Пловдив – Стара Загора – Карнобат – Бургас. Към него води и Подбалканската ЖП линия и главната пътна артерия София – Бургас – Варна.  Географското разположение определя особено важното място на общината като транспортен възел, през който се осъществяват пътните връзки между Северна и Южна България в тази част на страната.  Близостта му до Черно море, му осигурява и морски път със страните от Черноморската зона и Близкия изток. Изграждането на отсечката Айтос - Мъглен в направление на курортния комплекс Слънчев бряг ще доближи в транспортно отношение общината до този крупен туристически център.

Когато името на Айтос се преведе от гръцки, той става съименник на руския град Орел. И действително той като орел е разперил крила в подножието на двата ската на ниската Айтоска планина, като главата на орела е устремена към най – ниската част на Айтоското поле, образувана в поречието на Айтоската Славеева река ( Папур дере ). Реката напуща Айтоското поле, като се влива на 25 км от Айтос в черноморското езеро Вая.

Айтос и околностите му са толкова близко до Черно море, че с право могат да се нарекат предверие на Черноморието. Любителите на морето и на неговите знойни пясъци, които се отправят към Черно море, когато стигнат Айтоското му предверие, привлечени от природните му хубости, не могат да не се изкушат да останат и отдъхнат в него.

А тук те не могат да не се отбият в ресторантите, и да вкусят от богатия асортимент от национални ястия – специалитети и изкусителните айтоски плодове и вина.

Климатът на Айтос е планинско – морски. Свежият слетобеден източен морски вятър, стига до Айтос и разведрява въздуха в летните слетобедни часове. Айтозлии са нарекли този вятър с благозвучното име “Морянин”. Зимите в града и околностите са меки.

Айтос е предверие на големите южни черноморски курорти: Бургас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Ахтопол. Само на 15 км в посока Бургас се намират известните още от дълбока древност Бургаски минерални бани, чиято лековитост е национално прочута.форум на пътешественика
11 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Предверие на Черноморието - Айтос, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Айтос, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Айтос, снимки от Айтос, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Айтос, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.