Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Боровец

п.к. 2010 тел.код 0750

Боровец – х. Мусала – връх Мусала

Изглед към връх Мусала
Изглед към връх Мусала

Изходен пункт на маршрута е к.к. Боровец. От курорта хващаме кабинковия лифт до Ястребец (работно време: 9.00 – 16.00 ч. всеки ден без сряда). Пътуването с лифта продължава около час и половина, а разликата в надморската височина е 1200 метра и по този начин си спестявате около 3 часа дълъг и труден преход.

От Ястребец се тръгва по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик, минава покрай три Т-образни лифта и за по малко от час достига до хижа Мусала. Мусала е една от най-старите хижи в България. Разположена е на 2389 метра надморска височина. От тук до върха се върви още около 2 часа. Пътеката е чиста, много добре маркирана и започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата. След около час и половина стръмно изкачване ще стигнете до красивото "Алеково езеро", което носи името на известния български писател и основател на туристическото движение в България - Алеко Константинов.

На около час път от езерото се намира заслонът "Леденото езеро", който е идеално място за почивка преди последната част от маршрута. От заслона до връх Мусала остават още 30 минути. Пътеката се вие нагоре към върха и въпреки, че може да се изкушите да продължите по маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала, много по-лесно е да следвате летния туристически маршрут. Зимната пътека е наистина стръмна и поради тази причина обезопасена с метално въже.

След трудното и продължително изкачване, ако очаквате да видите един безлюден и пуст връх, ще бъдете разочаровани. На самия връх Мусала се намират Метеорологична станция, където можете да изпиете чаша топъл чай или кафе и Научноизследователска обсерватория.
Гледката, която се разкрива от върха на планината е невероятна! На юг е гордият Пирин, на север – прекрасната Витоша, на северозапад – величествената Стара планина, а на изток – приказните Родопи.

На връщане отново ще трябва да поемете по маркираната пътека за х. Мусала. От хижата имате два варианта: или да слезете с кабинковия лифт, или да минете през долината на р. Бистрица и след три – три и половина часа преход да стигнете до к.к. Боровец. Ако изберете втория вариант от хижа Мусала тръгнете по зимната туристическа пътека, маркирана с колове, боядисани в черно и жълто, надолу към реката. Пътеката пресича реката и продължава надолу по долината. В началото тя лъкатуши между клек, а после минава през красива иглолистна гора.

ЗАБЕЛЕЖКА: Описаният маршрут е подходящ само за летния и есенния сезон!Богдан Карайотов
Маршрута към върха минава покрай кристални леденостудени езера Леденото езеро е най-високото под връх Мусала Панорама на езерата северно под върха Стръмното било преди върха Южните склонове на връх Мусала

форум на пътешественика
10 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Туристически - Боровец – х. Мусала – връх Мусала - Боровец, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Боровец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Боровец, снимки от Боровец, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Боровец, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.