Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Синеморец

п.к. 8279 тел.код 0550

Каланджа

Село Синеморец е разположено върху полуостров, южно от устието на река Велека и на 20 км. на юг от Царево. Днешното име на Синеморец е буквален превод от гръцкото “галаза”, което значи небесносиньо. Недалеч от Синеморец, при подводни проучвания в залив Бутамята, разположен северно от селото, са открити керамични фрагменти от V-VI в. пр.Хр. и от Средновековието. Открити са котви и оловна обковка от древен кораб. На полуострова има тракийски надгробни могили и малка крепост.

Най-старият писмен извор за Синеморец датира от 1498 г. В този документ за търговия със сол са изброени 19 семейства. Сред универсалните български имена няколко пъти се споменава характерното име Манол.

През XII в. намираме селото в данъчен регистър на кааза Анхиало (окръг Анхиало), в състава на нахия Агатопол. През този период селото е било често нападано от морски пирати. Това се споменава и от австрийския дипломат Венцел фон Броняр, който минавал по море оттук в 1766 г. и според когото Каланджа имала 17 къщи и населението се занимавало предимно с износ на дървен материал. Това са последните жители, останали след поредното изселване към вътрешността на Странджа, предизвикано от нападенията на лазите – кавказки пирати, за които се говори в местните предания. Името на селото фигурира и в картата на Турската империя на немския географ Кристиан Готлиб Райнхард, отпечатана в 1821 г.

След Освобождението в 1878 г. Синеморец остава в Турция. Освободено е през Балканската война. Тук се заселват българи от село Блаца (Източна Тракия).форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Каланджа - Синеморец, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Синеморец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Синеморец, снимки от Синеморец, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Синеморец, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.