Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Ахтопол

п.к. 8280 тел.код 0550

Шанс за рибарите

Сладководните риби на Странджа предлагат богати възможности за туристите-въдичари. В Странджа няма да се налага да се редите на опашка. Що се касае до морския риболов Странджа има, може би, най-красивото крайбрежие на Балканския полуостров. Хубавите плажове, пясъчните заливи, лагуните, естуарите, клифовете, плитчините, скалистите носове и полуостровчета са приютили многобройни морски обитатели. В морето e разрешен също и подводният риболов, с който е особено известен град Ахтопол.

Най-изобилна е хамсията, която преобладава в източната част на морето. На второ място е цацата, която се размножава далеч от бреговете. През пролетта мигрира по западното крайбрежие. Тези два вида са основата на хранителната верига за по-големите хищни риби. Мигриращи риби обект на риболов по нашето крайбрежие освен цацата и хамсията са още леферът, карагьоза, паламуда, сафрида, заргана, иларията, змарида и др. От дънните риби най-голямо стопанско значение има калканът и попчето. В малки количества се ловят барбун, меджит и др.

Най-използваните риболовни съоръжения са таляна, гаргъри, грипаволите с различна дълбочина и размер на очите, в зависимост от това, за каква риба са предназначени, фустанелата и садето. Таляните са съоръжения за пасивен риболов на хамсия, цаца, скумрия, паламуд, сафрид, карагьоз и др. и представляват умело направени капани от пръти, шамандури и мрежи.

Най-голямата моруна, уловена в таляна на Ахтос, тежи 536 кг. и от нея е добит около 80 кг. хайвер.

За любителите на подводния риболов интерес представляват кефалалът, лавракът и спаритът.

На няколко места са създадени ловни полета и резервати, които допринасят за опазване на животинското и дивечово богатство на Странджа.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Риболов - Шанс за рибарите - Ахтопол, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Ахтопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ахтопол, снимки от Ахтопол, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Ахтопол, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.