Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Царево

п.к. 8260 тел.код 0550

Царственият град


Някога Царево се е казвал Василико. Според едни името му идвало от босилека (василико), според други - от царствен (василевс), а според трети - Васильовци са били най-големият род в стария квартал с рибарските колби, та оттам. Във всеки случай, след като се прости с името на руския природонаучник Мичурин, градът предпочете царствената версия и стана Царево.

От "мичуринския почин" е останала плантацията на Научноизследователския стопански комплекс по южни култури, филиал сега на опитната станция към Поморие. Портокали вече не се садят и ашладисват, но има смокини, нар и дафинов лист, от които местните хора произвеждат сладка.

Царево се надява, че с новооткритото пристанище ще стане още по-оживен туристически, транспортен и търговски център, ще развие яхтения и морския туризъм.

Уникална сцена, построена по идея на инж. Атанас Диков и арх. Нели Бояджиева, привлича туристите. Над 300 човека биха могли да наблюдават разиграваните на нея спектакли, седнали по крайбрежния скат на приспособените за целта пейки. Ако няма представление, човек спокойно може да съзерцава от тях игрите на морската и небесна шир.

Само царевци имат над 200 лодки. За промишлен риболов вече не може и да се мисли, но почти няма къща без рибар. Които излизат в морето, опъват въдички и плетат мрежи за отзивчивите туристи.

В Царево активният сезон обикновено трае месец и половина и започва след 10 юли. По традиция дори през юли и август цените са по-ниски от тези в Приморско и Китен. Затова отпускарите се насочват именно към най-южната черноморска община. В момента, макар и трудно, могат да бъдат намерени доста прилични квартири при цена 5-6 лева на легло. Около 10 автобуса на ден потеглят за София, още толкова пристигат с нови отпускари. Цената на автобусния билет Царево-София е само 20 лева.

Към Царево отново поглеждат чехи и словаци, а отскоро и западни туристи. Плажът е старателно почистен и подреден. Любителите на по-специални изживявания могат да се повозят на водно колело или банан. Тук не пърпорят джетове-убийци. Децата спокойно се къпят под погледите на своите родители. Рай за децата е и морската градина. Разбира се и за техните родители и за влюбените двойки. Макар че някои от последните предпочитат усамотението по скалите.

В близост до Царево е обявеното за фолклорен резерват село Българи, където е съхранено в автентичен вид нестинарството. Въпреки протестите на църковното настоятелство, че иконите не бива да влизат в огъня и мнението на владиката, че нестинарството е бесовска работа и езически ритуал, нестинарските традиции там отново се възродиха.

А иначе историята шеметно се отдалечава от съвременността. Собствениците ремонтират и модернизират къщите в резервата Българи, училището в Резово е реституирано с решение на съда, Общинският съвет в Царево умува над предложението на Националния исторически музей да превърне в музей старото гръцко училище в Ахтопол. Синеморец е сборище от недомислено строителство без общ план. Редките растителни и животински видове в Странджа не вълнуват собствениците, които искат земи за паша.

Южното Черноморие си е облякло новата дреха и посреща туристи.Румяна Емануилиду

форум на пътешественика
8 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Царственият град - Царево, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Царево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Царево, снимки от Царево, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Царево, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.