Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Панагюрище

п.к. 4500 тел.код 0357

Винарна изба Румелия


Винарска изба Румелия е създадена през 2006 г. в гр. Панагюрище. Един от най-ярките символи на града е световноизвестното Панагюрско златно съкровище – уникален паметник на древната тракийска цивилизация. Траките са се славели като прочути и изкусни майстори на вино, за което свидетелства още Омир. От най-стари времена виното е на почит по българските земи. Благословената течност, съхранила топлината на слънцето и на земята, съпътства живота на българина през вековете.

„Господ здраве да дава на ръката, засадила лозата, и на майстора, направил виното” – благославя българинът божествената живителна течност и прави с мерак и майсторлък вино от дълбока древност, свещенодейства с него, превръща го в част от културата и живота си. Това е причината избата да подкрепя винения туризъм като част от културния туризъм на България и да инвестира в рекламата и промоцията на своите вина в страната и зад граница.

Като продължение на своята отворена политика към партньорство и сътрудничество с неправителствените организации в бизнеса и туризма, с културните институции и местната власт, избата ще реализира своята следваща идея, предложена вече на ръководството на историческия музей в Панагюрище - за издаване на съвместна брошура за 2009 г.

Винарска изба Румелия е съсредоточила усилията си в разработването и предлагането на малки серии висококачествени вина. Избата притежава 60 хектара собствени лозови масиви в землището на село Смилец, което се намира в близост до град Панагюрище, в сърцето на плодородна Тракия. Лозовите насаждения са от винените сортовете Мавруд, Каберне совиньон, Мерло, Шира, Шардоне и Мускат.

Специалистите, които работят във винарска изба Румелия, високо ценят утвърдените традиции от миналото в изкуството и тайнството за правене на вино, обогатява ги с новите постижения. Избата преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на златна Тракия – предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина. Вината от серията Мерул се отличават с един изключителен стил и подчертан характер, съхранил в себе си атмосферата и традициите на българския дух. Те са извор на вдъхновение и всяка бутилка носи полъха на приятни мигове и силни емоции.

Днес в екипа на избата работят общо осем души. Главен технолог е инж. Димитър Докузанов. Винарска изба Румелия си партнира с изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, член е на Българската асоциация на професионалните сомелиери, асоцииран член е на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Винарска изба Румелия следва традициите и вдъхновението на древните майстори на вино по българските земи. Избата е оборудвана по най-съвременна модерна технология за производство на елитни червени вина, чиито стил и финес се дължат на стриктния контрол на качеството на всяка партида грозде.

През 2008 г. избата представи своите вина на специализирани изложения в Русия, Великобритания, Германия, както и участва в международната изложба Винария, в Пловдив. Сред последните признания за продукцията за „Румелия” са наградите от проведения в Германия винен конкурс MUNDUSvini 2008, в който избата взе участие с три вина и спечели:

златен медал - за Мерул Резерва Selection 2006
сребърен медал - за Мерул Резерва Мерло 2006
сребърен медал - за Мерул Каберне Совиньон 2007


МЕРУЛ - Каберне совиньон

Елегантно сухо вино с привлекателен рубинен цвят, произведено от сорта каберне совиньон. Вино с наситен аромат, обогатен с типичните нюанси на сорта. Вкусът е хармоничен и балансиран. Меката киселинност се съчетава с плътността на виното и раждат един запомнящ се богат вкус.
Подходящо както за пряка консумация, така и за средно дълго отлежаване в бутилка.
Съчетава се добре с червени меса и скара.

МЕРУЛ - Мерло

Гроздето за това класно младо вино Мерул мерло е грижливо подбрано от лозовите масиви на Тракийската низина и чрез умело съчетаване на местните традиции и съвременните технологии е създадено вино с дълбок рубинен цвят, богат аромат на зрели черни плодове, балансиран мек вкус и подобаващо дълъг завършек.
Много добро както за консумация в момента, така и за отлежаване.

МЕРУЛ - C & M

Изключително вино, съчетало по неповторим начин качествата на сортовете мерло и каберне совиньон. Вкусът е свеж и сочен, с меки гроздови танини. Изящният му стил позволява да се консумира в момента, а при отлежаване да се развива благородно.

МЕРУЛ - Селекция (Merul Selection)

Великолепно съчетание на древния български сорт мавруд с класическите мерло и каберне совиньон. Вино с приятен рубинено – червен цвят, нежен аромат на зрели червени плодове, кадифено тяло и свеж елегантен вкус с подобаващ завършек.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Каберне совиньон 2006

Стилно вино, съзряло над 12 месеца в малки дъбови бъчви тип Барик, с наситен гранатов цвят, зрял многопластов аромат с нюанси на касис и боровинка, препечени тонове и карамел, акценти на сушени плодове и подправки. Вкусът е хармоничен, с добра плътност и дълъг ароматен финал.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Мерло

Вечатляващо вино, отлежало във френски дъбови бъчви барици над 12 месеца, при което е развило богат букет, съчетаващ плодовите аромати на гроздето с типичните за висококачествената дъбова дървесина аромати на подправки, ванилия и дим.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Мавруд

Eлегантно вино от уникалния български сорт мавруд, съзряло в малки бъчви тип барик, с рубинено червен цвят и керемидени отенъци. Ароматът е многопластов, с нюанси на препечено, дим, сухи листа, подправки и смола. Вкусовият комплекс е с добра плътност и мекота. Финалът е дълъг със зрели танини и плодове.

МЕРУЛ РЕЗЕРВА - Селект

Висококачествено вино, съчетало в себе си предимствата на древния български сорт мавруд с класическите мерло и каберне совиньон, съзряло над 12 месеца във френски барици и развило комплексен букет от зрял плод, сухи листа, ванилия и тютюн. Вкусът е стегнат и балансиран, със зрели танини и топъл финал.

МЕРУЛ - РОЗЕ РЕКОЛТА 2007

Това свежо и деликатно вино е предназначено да се консумира младо. Перфектно се съчетава с предястия, морски дарове, риба, а също така може да се пие и като аперитив. Виното е с нежен плодов аромат, мек вкус и среден интензитет. Алкохолни градуси 13 об. %. Температура за сервиране 10° С.© текст и снимки - Соня Алексиева, БХРА
Господ здраве да дава на ръката, засадила лозата, и на майстора, направил виното Винарна изба Румелия преработва качествено грозде, събрало слънчевите лъчи на златна Тракия - предпоставка и гаранция за високото ниво на предлаганите вина

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Винарна изба Румелия - Панагюрище, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Панагюрище, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Панагюрище, снимки от Панагюрище, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Панагюрище, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.