Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кралев дол

п.к. 2349 тел.код 076

Родното място на Паисий?

Паисий Хилендарски
Паисий Хилендарски

На 17 март 2007 г. община Перник и двореца на културата в града организираха кръгла маса на тема „Родното място на Паисий”. Беше представена и едноименната книга на писателя Цанко Живков, в която авторът лансира тезата, че вероятното родно място на хилендарския монах е пернишкото село Кралев дол.

Името на селото идва от легендата за Крали Марко, който бил толкова силен, че дори и в скалите оставял следи от ботушите си. А наличието на многовековна чешма, наречена „Паисиева”, както и факти за служението на монах на име Паисий там, който е имал брат наречен Лаврентий, също дават основание на автора да твърди, че Кралев дол е родното място на Паисий.

ЦАНКО ЖИВКОВ, писател:
"Най-голямото доказателство, че Кралев дол е родното място на Паисий, това е езикът, на който той се обръща към своите слушатели и читатели. Това е езикът на палакарийските и кралевдолските селяни. Един тамошен учител, Веле Кралевсски, пръв изследва тези податки и извади 240 думи от историята на Паисий, които са от кралевдолското наречие. В текста на Паисиевата история не се среща нито една от банските! Банското наречие е много характерно, то е македонско и родопско, но не можеш да го объркаш с граовското."форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Личности - Родното място на Паисий? - Кралев дол, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Кралев дол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кралев дол, снимки от Кралев дол, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Кралев дол, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.