Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Плевенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Тръстеник

п.к. 5857 тел.код 06551

Сватбеното дърво стои пред най-знатните гости

Сватбеното дръвце се среща под различни форми в цялата страна. То е славянско по произход. В праславянската ни родина сватбите са се утвърждавали край вековно дърво, където се е събирало цялото селище. Старият дъб се почита като свещено дърво, на явора се приписвала голяма защитна сила, на дряна ролята на носител на здраве, мъдрост и дълголетие. На това дърво като неотменен за тогава обичай младоженците са принасяли дарове. Смята се, че от този култ към дървото водят произход си всички сватбени дръвчета у славянските народи, включително и у нас.

Високохудожествени сватбени дръвчета се правят в Софийско (башча), в Кюстендилско (елха или ела), в Пловдивско (канинска), в Хасковско (гора), в Родопите (кожел).

По форма сватбеното дръвце е двурого, трирого, а някъде като например в Родопите е като къделя. По него ще намерим и низи пуканки, бонбони, кравайчета, панделки, ябълки, често позлатени, и вълнени топчета.

Обикновено сватбеното дръвце се приготвя в дома на момата от нейните дружки. Забодено на обреден хляб, то придружава всички сватбени шествия. На трапезата стои пред най-почетните сватбари - кума или стария сват.

Художествена стойност има големият сватбен венец в Софийско, който достига понякога размери до 1 м. По него има цветя, мъниста, панделки, пари, пера. Той се поставя изправен върху главата. Отпред пред челото се спуска "прочелник", целият от парички. Прекрасен е сватбеният венец и от Ловешко, Берковско, Свиленградско, Ломско. Интерес представляват още и сватбените клетки, които са от зеленина, парички и червени панделки. Заслужават внимание и сватбените обредни хлябове, накичените бъклици и крондири; знамената и забражданията, треперушките, сплитанията на косата. Всички тези реквизити от народната българска сватба са едно съкровище.

Обредното изкуство в обичаите е лично творчество, дълбоко изживяно. То е силно като перото на писателя, защото в него са вложени най-съкровените мечти на твореца. Всяка нова работа е започвала с обред.Стефка Баръмова
Сватбен хляб с кумово дръвце Сватбено дръвце "гора" наподобащо къделя

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Сватбеното дърво стои пред най-знатните гости - Тръстеник, Плевенска област, информация, история, култура, забележителности в Тръстеник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тръстеник, снимки от Тръстеник, туризъм в Плевенска област, настаняване в хотели в Тръстеник, Плевенска област; частни квартири в Плевенска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.