Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Разград

п.к. 7200 тел.код 084

Лесопарк Пчелина

Природен резерват Пчелина
Природен резерват Пчелина

Лесопарк Пчелина е активна зона за отдих на гражданите на територията на Разградски регион. Разположен на около 10 километра, югозападно от Разград, сред смесена борова и брезова гора. Местността представлява долина, с дължина 4 км, разположена в посока юг-север върху полупланински терен и два язовира. Преобладават широколистни гори, ливади, красиви поляни, растат ранни пролетни цветя, а въздухът е свеж и прохладен.

Старото име на лесопарк Пчелина е Кувънлък, а днешното му наименование произлиза от това, че е място за отглеждане на пчели. Хората наричат местността още Варнело, защото пътят през гората е между Русе и Варна.

Характеристиката на района дава възможност през 60-те години на XX век, след превръщане района на село Воден, Община Завет в природен резерват, местните власти да развият Пчелина като зона за краткотраен отдих на населението. Започва усилено благоустрояване на околността, изгражда се втория язовир, построяват се хижи, профилакториуми, ресторанти, туристически обекти, а през 80-те години на XX в. се маркират пътеки до тези обекти. Двата язовира, разположени един след друг на Пчелинската река, са истинско богатство, защото дават възможност за развитие на различни видове воден спорт и риболов.

В стратегическата програма на Община Разград е заложено приоритетно развитие на екотуризма и селския туризъм. Във връзка с това е защитен проект на тема: “Лесопарк Пчелина – културно-атракционен център”, като в концепцията за развитието на целия лесопарк е включено създаване на отделни зони за активен отдих, приятни и развлекателни забавления и спортни занимания за всички възрасти от населението на града, региона и гостуващи туристи.форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Развлекателни - Лесопарк Пчелина - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.