Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Доспат

п.к. 4831 тел.код 03045

Доспат

Град Доспат се намира в югозападните Родопи
Град Доспат се намира в югозападните Родопи

Община Доспат се намира в югозападните Родопи на границата между две области и държавната граница с Гърция, отстоящо на 80 км. от Смолян и на 40 км източно от Гоце Делчев.

Предполага се, че градът е основан от владетеля Деспот Слав, от когото носи и името си. В околностите на града са намирани останки, които са от ІV–V век пр.н. е.

Общата площ на общината е е 313 хил. хектара, от които 180 хил. хектара са горски фонд. Населението на общината е 11 000 жители, населени в 8 селища. Само в град Доспат живеят около 3 000 жители.

Основен поминък са картофи, лека промишленост - производство на вълнен трикотаж, обувно производство, дърводобив и дървопреработка, производство на пъстърва, a на някои от местата и тютюн. През лятото е и събирането на диворастящи гъби, билки и плодове (боровинки, малини, къпини, диви ягоди).

Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента - топла. От беломорското влияние по река Доспатска зимата е мека, задържа се сняг.Милко Атанасов
Релефът около доспат е силно пресечен планински

форум на пътешественика
14 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Доспат, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Доспат, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Доспат, снимки от Доспат, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Доспат, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.