Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Ягодина

п.к. 4835 тел.код 030419

Буйновско ждрело, Ягодина, Ягодинска пещера


Пътят към село Ягодина минава през невероятно красивото Буйновско ждрело и се вие покрай началото на река Кричим. На 2 км встрани по пътя се намира местността Хаджийски дол, известна с т.нар. Дяволски мост - природно скално образование за което легендата разказва, че може да бъде преминато само от дявола. Наблизо е и водопадът Пръскалото.

От село Ягодина започват три екопътеки, с различна трудност и продължителност. Най-голямата забележителност на селото е намиращата се в непосредствена близост (на 2 км от разклона за селото) Ягодинска пещера, която със своите 10 км лабиринти, е най-дългата пещера в Родопите. Тя е оформена край брега на Буйновска река, бисер в короната на неповторимата родопска красота и известна е още като “Имамова дупка”. Специална пътека минаваща през пещерата, предоставя възможност да се види красивия подземен свят, формиран в продължение на милиони години. Електрическото осветление ефектно осветява причудливи образувания: драперии, цевични сталактити, пещерни бисери, “леопардовата” кожа, сталактони и много други. Някои от образуванията наподобяват Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, Пижо и Пенда, други носят имената Слона, Крокодила.

За магията и красотата на пещерата може да се говори и разказва много, но човек би се възхитил най-много,като я види със собствените си очи.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Еко турове - Буйновско ждрело, Ягодина, Ягодинска пещера - Ягодина, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Ягодина, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ягодина, снимки от Ягодина, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Ягодина, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.