Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Златни пясъци

п.к. 9007 тел.код 052

Курорт Златни пясъци

Плажът е от златист ситен пясък
Плажът е от златист ситен пясък

Разположен в живописeн и eкологично чист залив в северната част на Черноморското крайбрежие, курортът Златни пясъци e само на 18 км от Варна.

Намира се  в Природния парк Златни пясъци, който разположен на надморска височина  277 м. и площ от над 1320 ха и е обявен за защитена територия през 1943 год. Туристическият комплекс Златни пясъци обхваща площ от 177,13 хектара. Така по-голямата част от парка е съхранена в естествения си вид, без човешка намеса. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли флората и фаунатав парка, поради което той силно се отличава от другитенационални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места плавно се спуска към морския бряг.

Сред този великолепен горски масив са разположени 69 хотела, 14 от които са 4-звездни, а по-голяма част от останалите са 3-звездни. Множество заведения за хранене, спорт и развлечения има не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина.  Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са целебните минерални източници.

Златни пясъци е носител на "Син флаг" - престижна международна награда за екологично чист курорт. Ежемесечно се проверяват най-важните микробиологични и физикохимични стойности на атмосферата, морето и пясъка. В границите на комплекса транспорта за туристите е осигурен от няколко вида транспортни средства -  велорикши, колелета, мини-влакчета и движещи се със слънчеви батерии соларни таксита.      

МОРЕ И ПЛАЖ

Дължина на плажната ивица в курорта – 3,5 км, която на места достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа.  Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното.

Чистите и спокойни морски води с ниско съдържание на соли, по-ниско от това на Средиземно море например, и отсъствие на опасни за хората риби и животни, са подходящи за къпане на деца и за подводно плуване.

КЛИМАТ

Климатът е мек, умерено-континентален, близък до климата на известните средиземноморски курорти.

Средната температура през деня в летните месеци е: на въздуха е 27°С., а на морската вода 24°С.

Лятото е дълго и топло, поради което слънчевите бани са възможни от май до октомври. Жегите тук не се чувстват заради  морския бриз. Липсват големи температурни амплитуди.

Мекото и хубаво време през ранна пролет и късна есен идеално подхождат за провеждане както на балнео и морелечение, така и на конгресни и конферентни мероприятия и краткотраен отдих.форум на пътешественика
9 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Курорт Златни пясъци - Златни пясъци, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Златни пясъци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златни пясъци, снимки от Златни пясъци, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Златни пясъци, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.