Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Златни пясъци

п.к. 9007 тел.код 052

Аладжа Манастир

На 14 километра североизточно от град Варна и на 4 километра югозападно от курорта Златни пясъци се издига отвесна скала, висока над 30 метра. По нея като тъмни сенки се открояват два реда изкуствени пещери. Това е старинният Аладжа манастир. Името “аладжа” (пъстър) идва от черно-бялата му фасада и покритите с живопис стени.

Трудно е да се каже кой и кога е издълбал за първи път изкуствените пещери. Първите сигурни археологически следи за живот около скалите са от ранновизантийската епоха. Това са малък на брой керамични късове и няколко монети, намерени в насипа в подножието на скалата. Възможно е издълбаните пещери да са били жилища или временни убежища, в които близкото население е търсело укритие от многобройните нападения на нахлуващите от север варварски племена. В сегашния си вид Аладжа манастир е от значително по-късно време. Свързва се с широкото развитие във феодална България на отшелническото движение, известно под името исихазъм или “бягство от живота”.

Манастирът е на два етажа. По-обширен е долния етаж, в източния край на който се намира четириъгълно помежение, в което са били погребвани починалите монаси. От него на запад върви тесен коридор, покрай който са наредени малките вдлъбнати навътре монашески килии. Коридорът довежда до четириъгълно помещение, дълго 11,20 метра и широко 5 метра, използвано за манастирска църква. Източната, олтарна част на църквата е била със стени, покрити със стенописи, от които сега е останала незначителна част. В горния етаж има също четириъгълно помещение, служило за манастирски параклис. В източната олтарна част на параклиса са запазени част от стари стенописи с мисоки художествени качества. До средата на 19-ти век те са били отлично запазени, но по-късно посетителите са им нанесли непоправими щети. Първоначално двата етажа са били свързани с дървена стълба, следи от която ясно личат и досега в параклиса.

На около 300 метра западно от Аладжа манастир се намира друга подобна скала, оградена от буйна растителност. В нея по същия начин са били в изрязани три етажа изкуствени пещери. Тук обаче ерозията и била по-силна и разрушените части от скалата са образували много дебел насип, който превърнал долния етаж на пещерния комплекс в подземие. Тайнствения вид на пещерата дал основание тези пещери да се нарекът “катакомби”. В долния етаж на комплекса, в неговия западен край, се намират няколко много добре оформени помещения с жилищно-битово предназначение. Над тях в горния етаж по тесен коридор се стига до малко четириъгълно помещение, в пода на което са издълбани правоъгълни ями. Това са били гробове, в които са погребвани починалите монаси. Източно от костницата се енамирало обширно помещение, предната част на което е разрушена от ерозията. То е било ползавано като манастриска църква. Още по-наизток от църквата се намират други неизвестни помещения, сега затрупани от многометров насип, към който води тесен коридор. Данните от проучването на “Катакомбите” сочат, че те заедно с Аладжа манастир са били единен манастирски комплекс, създаден през 13-ти век.

Аладжа манастир е продължил да съществува през първите векове след падането на България под османско иго. Изоставен е в края на 18-ти век.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Аладжа Манастир - Златни пясъци, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Златни пясъци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златни пясъци, снимки от Златни пясъци, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Златни пясъци, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.