Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Златни пясъци

п.к. 9007 тел.код 052

Балнеокурорт Златни пясъци

Курортният комплекс предлага възможности за различни приятни занимания и развлечения, за удобно посещение на забележителностите на град Варна и на околните морски курорти и курортни комплекси
Курортният комплекс предлага възможности за различни приятни занимания и развлечения, за удобно посещение на забележителностите на град Варна и на околните морски курорти и курортни комплекси
Местоположение Намира се на север от град Варна (на 17 км), респективно на панорамната курортна магистрала на 8 км северно от комплекса "Св. Константин". Изграждането му започва през 1956 година и в следващите години постепенно се разраства и сега представлява крупно курортно селище за ваканционен туризъм, профилактика и лечение на десетки хиляди българи и чуждестранни граждани годишно. От околното Франгенско плато го отделя обширен горист район, който навлиза в курортния комплекс като красив и грижливо планират лесопарк.

Минерални води Освен обширна плажна ивица, дълга 3,5 км, широка 100 м и настлана с дебел слой ситен златист пясък, както и много удобно за къпане и плуване морско крайбрежие, курортният комплекс "Златни пясъци" разполага и със значителни хидротермални ресурси. Избликващи от няколко сондажни източника минералната вода е с температура от 31 до 48С и със значителен общ дебит - над 60 л/сек, респективно над 5 милиона литра в денонощие. По физико-химична характеристика водата е слабо минерализирана (0,560 до 0,680 мг в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриево-калциева и магнезиева, с леко алкална реакция (рН 7,5-8,0), бистра, безцветна, с обща водна твърдост от 2,6 до 15 немски градуса и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържанието на флуор в минералната вода е в здравословно нормални граници - 0,5-0,6 мг флуор в литър.

Индикации за лечение и профилактика Те също са определени от наличието на морско-климатични, така и на посочените хидротермални фактори и включват заболявания на дихателните органи, на сърдечно съдовата система, функционални разстройства на нервната система, някои ендокринно-обменни заболявания, вторични анемии, както и подходящи за балнеолечение заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични заболявания, а също така и за пълноценен отдих, различни състояния на възстановяване на здравето на организма и др.

Прилагани лечебно-профилактични методи и курортна база В курортния комплекс има десетки хотели на "Балкантурист" и почивни домове на различни ведомства и организации. Освен морски плаж, посетителите широко използват и откритите летни плажове с хидротермални басейни за възрастни и за деца. Високо специализирана курортна поликлиника осигурява медицинското обслужване на комплекса. Специално хотелите на "Балкантурист" - "Интернационал" (4 звезди) и "Амбасадор" (3 звезди) разполагат със собствени балнео-физиотерапевтични центрове и самостоятелно специализирано медицинско обслужване. Както здравите посетители (за обща профилактика и укрепване на организма), така и пациентите, посещаващи "Златни пясъци" и за оздравителни цели имат възможност да ползват най-различни лечебно-профилактични процедури: външно и питейно балнеолечение във вани и открити и закрити басейни с минерална вода, инхалации, иригации, подводен душов масаж, подводна гимнастика; морски плаж със слънцевъздушни бани и плуване; различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, механотерапия; електро-светолечение, парафинолечение, рефлексна терапия, акупунктура, сауна-бани, хидротератевтични процедури (лечебни душове, бани с лечебни газове, билки и медикаменти и др.), перкутанна електростимулация на увредени периферни нерви, диетично хранене, медикаментозна терапия, фитотерапия и др. Прилагат се и целенасочени програми за борба със стресови ситуации, срещу затлъстяване, за здравословен начин на живот и активно дълголетие, за хармонично развито тяло, медицинска козметика и др.

Курортния комплекс Златни пясъци работи целогодишно, включително и през студените зимни месеци, когато функционират редица хотели, включително и тези, които разполагат с посочената балнео-физиотерапевтична база.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Балнеокурорт Златни пясъци - Златни пясъци, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Златни пясъци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златни пясъци, снимки от Златни пясъци, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Златни пясъци, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.