Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Горубляне

п.к. 1138 тел.код 02

Витоша замести Осогово, а Искър - Струма!


Студентите през неделния ден ходехме край Искър при Горубленското ханче. Под моста на шосето за Пловдив имаше по-дълбока вода и там си правехме плажа, защото за Мария Луиза и Борисовата градина се плащаше и най-важното беше, че се чувствахме сред природата на воля.
Колегите, след като изпиваха съдържанието на бутилките ги хвърляха настрани и ме предупреждаваха:
- Икономе! Бързо взимай бутилките, докато не сме ги счупили и пиши "много здраве" и от нас!
Измитите бутилки оставях на слънцето да изсъхнат. След това в тях поставях бележки с адреса си в София.
Братовчеда Димитър Ташков учеше финанси в Свободния Университет, а идваше с мен, за да бъде между медичките. Когато му разказах за бутилката, която през 1932 година хвърлихме с близнака в Струма, той реши да ми помага. А близнака беше в казармата, вторият го освобождаваха.
Пускахме с братовчеда бутилките в Искър и търпеливо очаквахме някой да се обади, че ги е намерил. Един ден той загуби търпение и страшно ядосан ми заяви:
- Престани с тези бутилки. Не виждаш ли, че няма никакъв резултат и кой пък ще ти отговори. Съвземи се!
През зимата реката замръзваше и тогава по-редовно обикаляхме хижите на толкова близката планина до София. Батко Митко пееше в църковния хор и беше един от най-дисциплинираните. Като софиянец добре познаваше всички пътеки и хижи. Не беше добър студент, но много философстваше и трябваше да го търпя, за да опозная планината. А Витоша беше коварна, особено през зимата и затова беше крайно необходимо "да бъде благосклонна към новодошлия".
Хазайчето беше ученичка и родителите й много често ми напомняха, че мога и нея да водя в планината с компанията.
В един слънчев зимен ден заведох хазайчето в компанията, която се събираше при началната трамвайна спирка за Княжево. Всички я приеха радушно и без никаква ревност... В ранните часове нямаше много излетници към Витоша.
Проверих екипировката на всички и тръгнахме към Бялата вода и от там като навлязохме в гората, много бързо се спусна мъгла и ставаше все по-гъста. Настроението ни беше добро, докато започнахме да не се виждаме до пет метра. Вървях първи правех пъртина в пресния сняг, а вятър нямаше. Чувах гласът на последния, но в групата имаше две жени, които настояваха да се върнем и разтроиха дисциплината. Трябваше често проверявам участниците и да ги успокоявам. Но вече бяхме като в капан сред мъглата.
Като си спомних как с близнака, преди десет години, се загубихме на път към хижа Осогово, но беше през лятото.
Побиха ме студени тръпки, като си помислих, че хижарът на Планинец беше загинал на 4-5 метра от своя дом при една такава гъста мъгла, а служеше над 10 години!
Хазайчето поставих в средата на групата и предупреждавах никой да не сяда и да се държат за ръце, докато не стигна до следващия стълб. Тогава видях високо последния да се прибере към групата. Измина час и се движехме много бавно, но не можех да разбера до къде сме стигнали?
- Тихо! Тихо! Чува се камбана. Спасени сме!
Изпотени с премръзнали крака и ръце влязохме в хижата. Помолих хижарката при нея хазайчето да се преоблече: два комбинезона, две вълнени ризи, два дебели пуловера, две дълги шалчета. "Икономов, тя носи целия си гардероб!"
Върнах я в София с температура 38 С и разви пневмония...

Из втория дневник - Студентскияк.м.н. д-р Г. Икономов - корабен лекар далечно плаване и рекордьор на книгата Гинес

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Статии - Витоша замести Осогово, а Искър - Струма! - Горубляне, София град, информация, история, култура, забележителности в Горубляне, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Горубляне, снимки от Горубляне, туризъм в София град, настаняване в хотели в Горубляне, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.