Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сливница

п.к. 2200 тел.код 0727

Петлюка

Сред иначе заоблените и тревисти била на Вискяр планина, се намира едно наистина алпийско място. Малката рекичка е издълбала величествено ждрело, което въпреки че е дълго само 60 м,  впечатлява с отвесните си скали. По-внушителен е източният гребен, на който се издига връх Пеключки камък. Тук именно е била крепостта. Запазени са крепостни стени с височина до 1,20 м и дебелина до 1,50 м. Може да се види щерна за вода,  разкрита до 8 м дълбочина.
Разказват, че в началото на века "предприемчив" човек извадил от водохранилището дебела оловна ламарина, която извозил в четири каруци. В южното подножие на върха се намира пещерата Петлюка. От тесния й вход надолу води тясна галерия, която отвежда до друга, непроходима. Смята се, че някога се е стигало до малка подземна зала, имаща връзка с отбраната на крепостта.

Изходен пункт за крепостта Петлюка е с. Гургулят, имащо автобусна връзка с Сливница, намиращ се на 10 км североизточно. От селото се върви на изток и за около 30 минути се стига до крепостта.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Петлюка - Сливница, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Сливница, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сливница, снимки от Сливница, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Сливница, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.