Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Мала църква

п.к. 2021 тел.код 07125

Сръбско село


Мала църква е село в Западна България. Намира се в община Самоков, Софийска област. Отстои на 10 км юг-югозападно от Самоков, 70 км югоизточно от София. Населението му е под 400 души. Разположено е край река Леви Искър, в северното подножие на Рила, на височина 1195 м. През 1969 г. е обявено за курорт с местно значение.

Има планински климат със средна януарска температура -4,2° C и средна юлска +25,5° C. Сняг има средно през 160 дни от годината, а през зимата снежната покривка е над 25 см. Излужени канелени горски почви.

До 1887 година името на село Мала църква е Сръбско село. Запазена е черквата Св. Св. Петър и Павел от XVI век. По време на османското иго е била заровена в земята. От 1938 г. започва изследването и рестарвацията й. Няколкопластовите стенописи са изработени от майстори от самоковската художествена школа. Черквата е обявена за паметник на културата.

Курортното селце е заобиколено от изключително красива природа. Приятно за разходка е поречието на реката, което се характеризира с множество отвесни скали. По красива пътека се стига до местност Песако, където реката изчезва в земята и се появява чак след няколкостотин метра.

Празника на селото е на Петровден - 29 юни. На този ден в църквата се приготвя курбан и се раздава за здраве на всички жители и гости на селото.

През месец юли в курортното село Мала църква се провежда празника на водата. Целта му е да се демонстрират богатствата на Рила - най-водната българска планина.

Основни поминаци са говедовъдство (крави), отглеждане на “самоковски картофи”. В селото има здравна служба и читалище Свобода, основано през 1930 година. Първото основно училище, в село Мала църква, е построено през 1916  училище, но изгаря през учебната 2002-2003 г.

Недалеч е от селото е ВЕЦ Мала църква.

Има автобусна връзка с град Самоков.


Село Мала църква е заобиколено от изключително красива природа Базилика от V-VI век Село Мала църква се намира в полите на Рила, на много живописно място, с красиви вили в дворните места на  повечето от тях преминават красиви поточета

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Сръбско село - Мала църква, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Мала църква, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мала църква, снимки от Мала църква, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Мала църква, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.