Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Вишовград

п.к. 5239 тел.код 06138

Светлинните сигнали

Това е необичайно име и необичайно място. Ако случайно не знаете къде се намира, може да ви отнеме поне няколко минути търсенето му на пътната картата. Ако и на картата го няма - сменете картата. Място с такова име трябва да се посети.

Вишовград е разположен върху възвишенията на северния Предбалкан, преди хълмовете съвсем да се слеят с равнината. Подходящо място за съзерцание. Тишина и гледки. От едната страна е равнината, от другата - панорама към върховете Ботев и Триглав. Всъщност на това високо и скалисто място през римската епоха е изграден пост, който е служил за предаване на светлинни сигнали от крепостите на Дунава към Рим.

Ясно е какво ще търсят тук туристите. По-интересно е, че тепърва хората откриват, че може да се живее с този ритъм не само през уикенда, но непрекъснато. Даже няколко белгийци са станали местни жители.

Сега в центъра на това малко село има огромен спрял часовник. Старата камбанария на местната църква е загубила първоначалния си блясък, но все още впечатлява гостите. Другото наистина са гледки - преминаващите сутрин стада, миризмата на изгорели треви, гроздето, жълтите поляни...

Най-голямата атракция за туристите в района е Негованската пътека - непрекъснато слизане и изкачване по стълби и мостчета, което впечатлява децата и кара възрастните, в паузите, в които спират да си поемат въздух, да се заглеждат по природата.

Разстоянието до Велико Търново е почти символично (само 25 км) и не трябва да се пропуска възможността за една разходка из манастирите на Търновската Света гора. Само на тях може да им се отдели цял уикенд.Оля Стоянова

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Светлинните сигнали - Вишовград, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Вишовград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Вишовград, снимки от Вишовград, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Вишовград, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.