Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Мездра

п.к. 3100 тел.код 0910

Наследник на античната култура

Мездра официално е провъзгласена за град през 1950 година
Мездра официално е провъзгласена за град през 1950 година

Град Мездра има 13 500 жители, разположен е на 230 метра надморска височина. Простира се амфитеатрално по левия бряг на река Искър, там където тя напуска Искърското дефиле. Градът се намира на 100 км североизточно от София, 85 км югоизточно от Монтана, 17 км югоизточно от Враца и 40 км северозападно от Ботевград.

Град Мездра е наследник на античната култура. Тук са открити останки от древната каменно-медна ера и от Тракийският период. По време на господството на Римската империя на скалите над река Искър е съществувал голям град със замък-крепост (неговите развалини все още могат да бъдат видени на юг от гарата, в местността Калето). В миналото крепостта е служила за протекция на пътищата към София, Враца и Монтана.

Градът изостава в развитието си с падането на Римската империя. В епохата на българското Възраждане градът започва да се възстановява бързо, но през 1393 година е опожарен от турските нашественици. Турски документ от XV век бележи мястото на днешна Мездра като Мезра Торбарица или “празна торба”. Животът в селцето започва да се възражда през XVIII век, но независимо от това населеното място остава малко и незначително по-своя характер.

Непосредствено след Освобождението на България от турско робство (1878 г.) в Мездра е имало само 20 къщи и общо 86 жители. С конструирането на железопътната линия от София до Варна през 1897 година започва бързото развитие на града, а с изграждането на линията Мездра – Враца – Лом през 1923 година селището се превръща във важен разпределителен център за тази част на страната. През 1950 година Мездра е официално провъзгласена за град.

Крепостта "Калето" е разположена на юг от жп гарата на град Мездра. Археолозите считат, че основите на крепостта са строени според римските стандарти, а самата крепостна стена датира от старобългарския период. Тези развалини са най-добре запазените древни развалини в региона. Крепостта е само на 15 минути пеша от центъра на град Мездра.

Художествената галерия в града притежава изключително богата колекция от шедьоври, сред които могат да се видят няколко оригинални скулптури, дело на Проф. Иван Фунев.

Град Мездра има добре развити автобусни и железопътни връзки с останалите по-малки градове и села в региона.

В близост до град Мездра могат да бъдат посетени Искърското дефиле, Национален парк "Христо Ботев" и Струпешкият манастир "Пророк Илия".Румен Пелов

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Наследник на античната култура - Мездра, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Мездра, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мездра, снимки от Мездра, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Мездра, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.