Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Арда

п.к. 4790 тел.код 03028

Атракции от А до Я към изворите на Арда

Най-известна къща в село Чокманово е на първия кмет на селото чорбаджията Насо Матин, където чокманци се събирали при земетресение
Най-известна къща в село Чокманово е на първия кмет на селото чорбаджията Насо Матин, където чокманци се събирали при земетресение

Броеница от атракции завладява туристите, тръгнали към изворите на река Арда в Смолянско.

По пътя на някогашните керванджии към Беломорието има няколко чудни родопски села с накипрени хотелчета и дълъг наниз от предизвикателства - пещери, маршрути през дивни местности, природни забележителности и стари легенди.

Пътят за ардинското корито тръгва от Смолян на юг към границата с Гърция. Първата атракция е щраусовата ферма на Димитър Чаталбашев. Срещу нея пък е единственият манастир в Средните Родопи, който от години е затворен. Сега Константийският епископ Антоний е подел кампания светата обител да бъде възстановена. Манастир Св. Атанасий е строен през 1870 г., като се предполага, че преди това на мястото е имало древен манастир, тъй като в хралупа била намерена иконата на свети Атанасий.

По пътя следва с. Чокманово, известно като родно място на професори и на певеца Бисер Киров. Селото се намира на около 12 км от Смолян и е първото у нас, което си сложи табела на английски език: "Добре дошли в Чокманово". Там можете да се насладите на прекрасни пейзажи като от птиче гнездо.

Интересни са старите родопски къщи. Най-известната е на първия кмет на селото чорбаджията Насо Матин, където чокманци се събирали при земетресение. Сега в селото има семеен хотел с 4 спални за 10 души.

От Чокманово пътят продължава към Смилян. Селото предлага над 200 легла за туристите на цени 12-20 лева. Мало и голямо се събира на празника на фасула през есента. Местното бобено злато се продава пред къщите по 6 до 8 лева килото. Смилянчани отвориха и музей на фасула. В него всеки турист може да залепи бобено зърно на огромно пано, което ще кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес. Смилянчани са майстори в приготвянето на фасула. Сред най-атрактивните им рецепти е панираният фасул. С приготвянето му се гордеят в ресторант Смолена, станал известен с минизоопарка си. Ресторантът има изкуствено езерце с пъстърви, хотелска част и е пълен с трофеи.

Специалитетите са дивечово месо в тиква и родопски пареник. През лятото предлага разходки с джипове по офроуд маршрути до границата с Гърция.

Вкусни ястия ще ви нагостят и по чардаците на механа Аида, която е изцяло в родопски стил. Селото има два рибарника. В този на Албена Хаджиева можете да си хванете рибата и да си я приготвите на място. Килограм пъстърва струва 8 лева, шаранът е по 6,50. На вилното селище на Ангел Кичуков има и плаж. Там се лови риба в изворна карстова вода. Собственикът смята, че мястото е белязано от Бога. В негови води в местността Аламушница плуват пъстърви, шарани и есетри. До скалите, опасващи водоема, има параклис.

Най-атрактивна е нощувка във вила, кацнала върху скалите по които расте силивряк - магическото цвете на Орфей. Общо 30 места се предлагат за туристите.

В Смилян е и мандрата Родопа Милк с хотелче. Там предлагат разнообразни видове елитни сирена и кашкавали. Пред цеха има кът в народен стил, където всеки турист може да пробва как се прави родопско бито сирене. От селото тръгват три екопътеки, по които могат да се видят орхидеи, водопади и водоскоци, рядкото растение родопски джел и родопски крем. От Смилян пътят към изворите на Арда продължава през село Кошница. Пред него има причудлива скална форма на череп край самото шосе.

Една от най-големите атракции в района са пещерите, сред които най-знаковата е подземният дворец Ухловица, на 2 км от Кошница. Изваяна в продължение на 3,5 млн. години, тя е единствената облагородена за туристите. Достъпни са 330 метра от общо 460 метра. Ухловица е включена в 100-те национални туристически обекта. Тя е една от най-богатите на видове образувания пещери в България. Предизвикателство са 180 железни стъпала до входа й и 288 стъпала вътре. Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 красиви езера, които през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад. В района има още над 20 пещери, а по различни проекти са направени екопътеки към изворите на река Арда и къмпинги покрай реката.

В близост до село Кошница е пещерата Трите точки - пропастна, дълга 148 метра, тя е за любителите на екстремни преживявания. Природен феномен е пещерата Калето. От нея огромен скален свод води към върха, където се намират останките на едноименна стара крепост. Между Кошница и съседното Могилица се стига и до Голубовица - система от 4 пещери, в която се влиза само със специално спелеоложко оборудване. В нея е и Via Ferrata или 140-метров метален път в скалата. Пътят към изворите на река Арда продължава през Могилица. Селото предлага около 160 легла на цени от 15 до 40 лева.

Местните тачат най-много 27 юни - празника на занаятите. Селото е известно с Агушевите конаци, но засега те са затворени. След като фамилията си ги върна, сега планира да ги ремонтира по европрограми. Агушевите конаци са най-големият феодален замък на Балканите, строен през 1820-1840 г. Много интересна е външната кула, която не се среща другаде в Родопите. Легенда разказва, че е дело на неизвестен родопски майстор, чиято дясна ръка е отрязана от Агуш Ага, за да е сигурен, че никога няма да бъде създаден подобен шедьовър. Замъкът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Има три двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове.Петя Гайдарова
Вкусни ястия ще ви нагостят и по чардаците на механа Аида, която е изцяло в родопски стил Пътят към изворите на река Арда продължава през село Могилица

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Развлекателни - Атракции от А до Я към изворите на Арда - Арда, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Арда, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Арда, снимки от Арда, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Арда, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.