Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сакар

Устремски манастир Света троица

(наричан още Вакъвски манастир и Хайдушки манастир)

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е в Сакар планина, на около 3 км западно от с. Устрем (до 1934 г. село Вакъф).

Историческо развитие и сегашно състояние: според предание е основан по времето на Втората българска държава, а първите писмени сведения за него са в турски документи от ХV в. Възобновен е през втората половина на ХVІІІ в. През 1875 г. става гръцки, а от 1898 г. е отново български. Устремският манастир е един от големите манастири в България и е постоянно действащ.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.
Черквата е голяма трикорабна, едноапсидна, безкуполна каменна постройка, построена през 1836 г., като в нея е вградена старата черква “Св. св. Петър и Павел”. Под нея се намира костница, до която се слиза по каменни стълбички.
По време на турското робство манастирът е бил убежище на хайдути – Индже войвода, Кара Колю и др. През втората половина на ХVІІІ в. в околностите му се подвизавал Христо войвода с дружината си, които с помощта на населението възобновили манастира. Оттук произлиза и едното от имената му - Хайдушки. По-късно Христо се замонашил и под името Хрисант първоначално живял в близката пещера, известна като “Вехтата църква” (Караколюва дупка), а след това станал игумен на манастира. Починал през 1813 г. и бил погребан в манастирския двор. Надгробната му плоча е запазена в притвора на черквата.

Обявен е за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Устремски манастир Света троица - Сакар, Планини, информация, история, култура, забележителности в Сакар, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сакар, снимки от Сакар, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Сакар, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.