Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Огражден

Аксесоари в планината

Колан
Освен основното си предназначение има още няколко - за турникет (временна кръвоспираща превръзка); за връзване на наръч дърва; за заместване на скъсана презрамка на раницата, за късо и здраво въже. Хубаво е ножът винаги да стои на колана на кръста - да е под ръка.

Памучна кърпа
Квадратна памучна кърпа с размери около 50/50 см. е може би едно от най-полезните неща. Вързана като траперска или пионерска връзка около врата попива потта, предпазва врата от изстиване вследствие на изпотяване и от неприятното усещане на течащата пот. При по-хладно време затопля. Като диадема на главата върши същата работа на хората с буйни коси. Като забрадка (пиратска) може да замести шапката за слънце. Превръзки. Сгъната на триъгълник, може да поддържа пострадала ръка. С нея се правят също стегнати кръвоспиращи и покривни превръзки. Помага за превръзка и при шиниране. Служи за заместител на скъсана презрамка на раницата и въобще на места, където има нужда от къса и здрава връзка.

Ръкавици
Задължително топли (не шушлякови или елегантни градски) ръкавици не трябва да излизат от раницата. Дори и да се намокрят, с помощта на телесната топлина се превръщат във влажен компрес, който е по-безопасен от щипещия студ и вятъра. Добро решение е два чифта ръкавици - едни с пет пръста и едни с по един пръст. Прибягвал съм до ръкавици практически през цялата година - ето няколко примера от т.нар. топло полугодие - 26 май, 6 юни, 16 септември (Стара планина), 19 април, 9 септември (Рила), 23 септември (Пирин).

Шапка/лента
Лятната шапка е ясна - с козирка против слънце, може да се носи и зимата при ясно време и движение по сняг - предпазва главата от прегряване. Зимната - или класическа тип скиорска, или тип шлем (космонавт), от вълна или друга затопляща материя. Може да се допълни от вълнена лента за глава широка 3-5 см, защото през топлото полугодие невинаги е достатъчно студено за зимна шапка, но ушите имат нужда от затопляне.

Шал
При дрехи с висока яка и шапка тип шлем може и да се пропусне, но ако се носи се случва да се използва и не по основното си предназначение - за връзка, въже и т.н.

Компас
За ориентиране при лоша видимост - през нощта, в мъгла, при сняг или проливен дъжд, при лошо време, при движение в гора. По-нататък ще видим как се работи с компас.

Нож
Не джобно ножче, а голям здрав нож, дори и да е тежък. Освен като многофункционален прибор за хранене служи и за рязане на дърва или проправяне на път в гъсталаци, при приготвяне на превръзки, за работа с гореща печка, за груба отвертка, за самозащита и още много неща. По-добре е да се носи на колана, може и в раницата, но на леснодостъпно място.

Връзки
Много дълги връзки за обувки или парчета въже с дължина над 1 метър. Освен за простор, служи за подмяна на скъсана връзка на обувката, за връзване на дърва, на разни неща по раницата, при шиниране или други прикрепящи превръзки, ако няма достатъчно бинт.

Найлонови пликчета
Освен като пликчета и кошче за отпадъци се използват и за изолационен компрес между мокрите (или неизсъхнали) обувки и сухите чорапи.

Фенерче
Винаги може да потрябва - при замръкване на открито, при липса на осветление в хижата, при търсене на нещо в раницата или в палатката, за по-добро осветление при ремонт или оказване на първа помощ. Челниците се предпочитат от тези, които знаят че ще им се наложи движение по тъмно, защото оставят ръцете свободни. Те обаче не са удобни за други операции, като търсене на нещо или очертаване със светлинен сноп, понеже не можете да движите свободно лъча. Фенерите с динамо също си имат предимства (не мислиш за батерии) и недостатъци (винаги заета ръка, тегло). При всички случаи, ако фенерът е на батерия тя се проверява преди тръгване и пусковият бутон се изолира с парче хартия, за да не се задейства случайно в раницата и да се изтощи батерията.

Кибрит/запалка
За запалване на печката в стаята, за огън на открито, за дезинфекция. Кибритът трябва да е така опакован, че да не се намокри при никакви обстоятелства. По-добре е да се носят два - един в непромокаема опаковка и един готов за употреба. Запалката е дублираща, но не и заместваща, защото може да откаже, а и не е подходяща за всякакво палене на огън.

Свещ
Понякога е по-удобна от фенера за продължително осветяване, с нея се пали огън от недобре изсушен материал. Рядко се използва, но е добре да я има.Явор Стоянов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България В планината - Аксесоари в планината - Огражден, Планини, информация, история, култура, забележителности в Огражден, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Огражден, снимки от Огражден, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Огражден, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.