Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Лисец

Буксирно въже

Капроново въже
Капроново въже
Разтегателно въже
Разтегателно въже
Платнен буксир
Платнен буксир
Теглични куки
Теглични куки

По-просто, по-надеждно

Буксирното въже не влиза в списъка на задължителното автомобилно оборудване. Въпреки това много водачи постоянно го возят със себе си, защото ситуацията, когато може да ни дотрябва, възниква неочаквано - или пътна авария, или затъване в есенната кал и дълбок сняг.
Когато купуваме буксирно въже, разчитаме на неговата здравина. Ако това условие не е изпълнено, резултатът е плачевен. Класическият случай е когато въжето се скъса и парчетата му нанесат сериозни повреди на колата. Не рядко се късат и "ушите" на въжето. По какъв признак трябва да изберем връзката, че да не ни подведе в отговорния момент?

Най-важното е да издържа на натоварване

Основният критерий е якост. Слаба еластичност, неподходяща дължина - тези недостатъци ще се окажат несъществени, ако въжето не може да поеме необходимото натоварване. Най-яки са металните или капронови въжета. Докато тегличите от полиетилен са ненадеждни, както и появилите се напоследък най-различни "ластични" и "разтегателни" въжета.

Стабилността на всяко въже

зависи най-много от коефициента на изтриваемост. Най.честите скъсвания стават на местата, които контактуват с асфалта. Изтриваемостта може да се провери елементарно. Потъркайте по обшивката с обратната страна на ножа или с друг твърд предмет. По това, доколко въжето се е разпридало, може да се съди за неговата изтриваемост. Трябва да отбележим, че това качество практически не зависи от вида на плетката, а се определя от самия материал. Именно тази характеристика на полиетилена е под всякаква критика.
Основната причина за откъсване на "ушите" е недостатъчната еластичност на въжето. Даже при много бавно и внимателно потегляне се получава леко придръпване, което може да се намали само от качествено въже. От тази гледна точка, не ви препоръчваме да ползвате метални въжета, които практически са лишени от свойството разтегливост. Често при използване на метална връзка се късат ушите на автомобила. Положението не може да се спаси и от появилите се напоследък пружинни компенсатори. Няма съществена разлика в еластичността между капроновите и "ластичните" въжета. Малък плюс за последните е малкото място, което те заемат в багажника.

Толкова различни карабини

Удобното привързване на автомобилите зависи от типа на карабината. Съветваме ви, при покупка на въжето, да обърнете внимание на качествата й (добре е да е от ковано желязо).
Карабините са два вида: кука и от типа "скоба-ос". Куките са по-удобни. При тях трябва да проверите връзката с въжето и как се движи защитното "езиче" между положенията "отворено - затворено". Теоретично карабината "скоба-ос" е по-надеждна. Мръсотията и студеното време, обаче обезсмислят това предимство. Трудно бихте завили болта в кална локва или сковаващ студ, освен това резбата бързо се зацапва, което още повече усложнява процеса.

Нашето мнение

Оптимален вариант са капроновите буксирни въжета, имащи достатъчна здравина и добри еластични свойства.Панчо Радев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - Буксирно въже - Лисец, Планини, информация, история, култура, забележителности в Лисец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Лисец, снимки от Лисец, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Лисец, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.