Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Искрец

п.к. 2290 тел.код 07163

Искрецки манастир Успение Богородично

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е на територията на санаториума за белодробно болни, в подножието на планина Понор от Западна Стара планина, на около 2 км източно от с. Искрец.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХІІІ в., а през ХІV в. е разрушен от турците. През ХVІІ в. е възобновен като параклис, а от 1834 г. действа отново като манастир. Понастоящем е периодично действащ.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква и жилищни сгради.
Черквата е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна постройка, укрепена с контрафорси. Основната й част е построена през ХVІІ в., а през 1846 г. е пристроен притвор, с размери 10 х 7,40 м, по-широк и дълъг от наоса, с размери 8,70 х 5 м. Обновена е през 2000 г. Стените й са покрити с три пласта стенописи, отличаващи се с високи художествени качества.
Южно от черквата и до нея се намира седмоъгълна куполна кръщелна-изповедалня (построена през 1856 г.) с изографисани стени, която е единствената по рода си в българските манастири.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Искрецки манастир Успение Богородично - Искрец, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Искрец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Искрец, снимки от Искрец, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Искрец, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.