Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Борован

п.к. 3240 тел.код 09147

Село Оходен

През лятото на 2004 г., край врачанското село Оходен археолози откриха скелетът на човек, който се смята за представител на първата земеделска цивилизация по нашите земи. Село Оходен е на брега на река Скът. Находката е на 9 хиляди години и е с пет века по-ранна от досега известните на Балканския полуостров. Праисторическото селище се намира на по-малко от 2 метра от земята и е запазено в автентичния си вид след голям пожар.

При разкопките са намерени остатъци от домашно зърнохранилище в избата на едно от жилищата, където са се запазили овъглени житни зърна. Жителите на това селище първи по нашите земи откриват керамиката и строят солидни домове с термоизолация от глина.

Под прага на праисторическа къща археолозите попаднаха на отлично запазен череп с европеидни черти. Находките край село Оходен ще променят представите за развитието на човешката цивилизация.Румяна Крумова

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Село Оходен - Борован, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Борован, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Борован, снимки от Борован, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Борован, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.