Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бръшлян

п.к. 8162 тел.код 05952

Ясен месец веч изгрява

Село Бръшлян се намира на 15 км северозападно от град Малко Търново и на 64 км от Бургас, на 240 м.н.в. Сгушило се е сред китна котловина, обрасла с дъбови и букови гори. В района се намират митичните поляни, обрасли с росен, свързани с поверието за чудодейната му целебна сила през определено време от годината.

Сегашното селище датира от края на ХVІІ и началото ХVІІІ век. Преди това хората били пръснати в няколко колибарски селища – Живак, Гробът, Света Богородица, Селище, Свети Илия, Юрта и др. Поради зачестилите нападения от черкези, татари и турци, решават да се обединят и се заселят на едно място. Избрали сегашното му местоположение, защото било естествено защитено от ограждащите го височини и имало естествени водоизточници - Бурилото, Баба Денка.

През ХІХ век селото е голям скотовъден център. По-голямата част от хората са се занимавали с животновъдство и земеделие. В района е имало десетки кошари, направени от дърво и покрити със слама и папрат. Нивите са били обработвани с дървено рало, после с желязно, дърпано от жива тяга. Днес местното население продължава да отглежда животни и да се занимава със земеделие, развива се и пчеларството. В селото се посрещат групи от чуждестранни туристи, на които се предлагат различни атрактивни обекти.

Старото име на селото е Сърмашик, а настоящото е негов буквален превод. Под името Сърмашик селището се споменава в турските регистри от втората половина на ХVІІ век, в данъчния регистър на кааза (окръг) Анхиало (днешно Поморие).

Село Бръшлян има героично историческо минало в годините на турското робство. Бръшлянци дават жертви както при Хетерията (Гръцкото национално-освободително движение през 1821 г.), така и по време на Преображенското въстание (1903 г.). Тук е арената на знаменитата “Сърмашишка афера”, в която са дадени първите жертви на въстанието. На 2 април 1903 г., обградени от турски аскер в Балювата къща (днешен архитектурен и исторически паметник), загиват войводата на четата Пано Ангелов и четникът Никола Равашола. Селото и героите са прославени в песента, превърнала се в химн на Странджа – “Ясен месец веч изгрява”. Автор на текста е войводата на Лозенградския район Яни Попов.

През 1982 г. Селото е обявено за архитектурен резерват. 76 от къщите в него са паметници на културата и са типични представители на странджанската архитектура от ХVІІІ и ХІХ век.

И тук древните обитатели на планината – траките, са оставили следи. В околностите на селото има долмени, могилни некрополи и останки от антично селище. Счита се, че в Бръшлян са били светилищата на бога на плодородието и виното Дионис, почитан от траките и на гръмовержеца Зевс. Мястото, на което в края на ХVІІ век е издигната църквата “Св. Димитър”, в древността е било тракийско светилище.

Възрастните хора помнят и разказват как в местността Борилото е бил единственият извор на село Бръшлян и как жителите му са идвали с харкуми (бакъри) за вода. Малкото кладенче, скътано в красиво и прохладно място между 160 бука, е възстановено и щедро предлага прохлада с леденостудената си вода.

Празникът на с. Бръшлян се отбелязва в деня на Св. Пантелей (9 август).Катя Иванова <strandja_park@abv.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Ясен месец веч изгрява - Бръшлян, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бръшлян, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бръшлян, снимки от Бръшлян, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бръшлян, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.