Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Тюленово

п.к. 9684 тел.код 05743

Скалният рай на Черноморието

Тук е само за авантюристи, свикнали с екстремни условия

Само на 60 км от Варна, в една от отбивките на пътя Каварна - Шабла, в близост до доста по-популярния Камен бряг, се намира скално райско кътче - Тюленово. До там обаче не стига никакъв междуградски транспорт. Така че ако нямате кола, просто не тръгвайте.

Името си селото получава заради множеството тюлени монаси, които обаче от 50 години не могат да се срещнат по тези брегове. Мит е, че техни пасажи могат да бъдат снимани, твърдят редовни посетители на мястото. За сметка на това пък тук има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Невероятно дълбоки са дупките в местностите Мартина, Самотника и Самотната канара.

Крайбрежието тук е идеално за смелчаци, които разпъват палатките си направо на скалите. Освен за гмуркачите мястото е любимо и за катерачи, тъй като скалите са особено живописни. Във водата беснеят платерина, кефал, сафрид и попчета и всеки, който метне въдица, може да е сигурен, че ще му клъвне. Така че къмпингуващите си уреждат без проблеми храната върху жаравата на лагерния огън. Най-надъханите пък, ако са словоохотливи, могат да си уредят нашествие в по-дълбоки води с някои от риболовните лодки на местните жители.

Онези, които обаче просто са отишли в Тюленово да напълнят очите си с красотите на брега, а не да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в селото. Квартири предлага всяка втора къща. Срещу 5-7 лв. хазяите ще ви приемат с отворени обятия. Е, условията не са от най-комфортните, но по-претенциозните могат да отседнат в единственото хотелче в селото.

Скалният ресторант, който е между Тюленово и Камен бряг, пък ще им предложи освен рибно меню на прилични цени, но и невероятна гледка към морето. В отвесните и нагънати камънаци са се оформили своеобразни сепарета, които са много уютни.

Хипарите пък са редовни клиенти на кръчмата Черната перла, която е кацнала над залива на Тюленово. Мястото обаче не е подходящо за онези, които предпочитат да се изтягат на пясъка. Просто защото такъв няма. За предпочитане е да сте опитен плувец, защото са малко подходите към сравнително равното дъно на крайбрежието. При всички положения трябва да се следи метеорологичната обстановка, категорични са редовните посетители на местността. Появи ли се вятър, загубени сте, категорични са те.

В близост до Тюленово са разположени нефтени сонди, които дърпат черното злато от дъното на морето. Това не само че не пречи на туристите, но и е цяла атракция. Защото при добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Горещата течност е много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

През последните години цените на имотите скочиха до небето, тъй като много богаташи вдигнаха палати по брега на морето. Дебели дувари пазят подстъпите към къщите, кацнали на скалите.Николай Панайотов
Скалите край Тюленово имат притегателна сила за гмуркачи и рибари

форум на пътешественика
5 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Морски - Скалният рай на Черноморието - Тюленово, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Тюленово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Тюленово, снимки от Тюленово, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Тюленово, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.