Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Гърмен

п.к. 2960 тел.код 07523

Стоте бисера на българската земя


Опознаването на родината ни е един непресъхващ извор за родолюбиво възпитание на народа ни. Да поведем туристическите колони на длъж и шир из нея, да изучаваме забележителностите на близкото и далечното минало, да скланяме глава там, където са загинали борци за народна свобода, това значи да будим сред народа и особено сред младото поколение национална гордост.

Защото България е неподвластна само на словото. Колкото поетите и певците да търсят най-хубавите думи и звуци, най-хубавите краски и сравнения, те не могат да предадат образа на родината ни с пълната му сила и мощ - жив и истински, единствен и насъщ. България е неделима от историята и върховете си. Неделима е от паметниците си и зелените поля, от легендите и преданията, от реките и морето си. Каменна и плодна - отразена в очите на езера и язовири.

Над благодатните земи на Мизия и Тракия са необгледните гори на Родопите, настръхнали мраморни чела на Пирин и исполинската снага на Рила. Отколе с потайните си усои, с вековните си букаци, с канарите и орляците си Балканът за българина е и баща, и майка, свидно гнездо и крепост. Далеч на изток, прегърната от вълните на морето, се таи Странджа, донесла медения звън на чанове и кавали. Сред равнините и златното море на житата искрят пламъчетата на огнени макове, свили китки край гранита на не един паметник.

Красива, но и древна е нашата земя българска. Тя идва от тъмнината на времето и дълбините на историята. Вековете й носят спомени с каменни чукове, със стрели и копия от бронз и желязо, с руини на градове и дворци. Те идват при нас мъдростта на слова, дялани върху камъни и скали, писани върху пергамент и кожа. Вековете разтварят порти, за да надникнем през тях в очарованието на реалността на стенописи и икони, на каменни манастири и гиздави къщи с чардаци и резбовани слънца по таваните.

Тръгнем ли на път из родината ни, ние усещаме топлината на нашата древна и кръстопътна земя, потънала в красота и дълбока житейска мъдрост. И винаги с удивление най-напред разглеждаме тракийските светилища из Родопите, разкопките на античните градове Ескус, Никополис ад Иструм и Нове, възхищаваме се от каменният амфитеатър в Пловдив или от старините в София.

После пътят ни води през 13-вековната история на България, тръгнала от времето, когато са препускали конете на Аспаруховите железни мъже. И тези векове са стигнали до нас не само с каменните основи и зидове, с мраморните колони и капители на дворците и градовете, останали от българските царе. Те ни говорят със силата и мъдростта на славянската писменост на Кирил и Методий. И пред очите ни оживява великолепието, покривало навред земята ни. Чрез него ние не само се гордеем, но и с достойнство носим името българи. Та кое българско сърце няма да се развълнува, когато мине през руините на Плиска и Преслав или когато застане пред скалата, на която каменният конник пробожда с копие лъвът! Кой българин няма да потръпне от гордост, когато почувства материалната и духовната култура, оставила блестящи белези върху възкръсналите руини на възроденият Царевград - Търново!

И тогава пътят ни ще потъне в тъмнината на османското иго, в които блестят Паисиевият огън, осветлил и Банско, където неспокойният монах се е родил, и Котел, където Стойко йерей преписва за първи път "История славянобългарска" и Жеравна, и Тетевен. ОТ тази епоха са светилниците на българското Възраждане и духовно съзиждане на народа ни - манастирите и на първо място от тях Рилският, Троянският и Бачковският.

Много неизлечими белези е оставила българската диря по Стара планина, из Родопите, из Рила и Пирин, където хайдути и четници - юначни мъже български, вървяха под зеленото знаме със страшния надпис "Свобода или смърт" начело с Панайот Хитов, Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа и минаваха край Агликина поляна и Мургаш, край Богдан и Вардим. За да дойде времето на Левски с неговата престолнина Ловеч и на Ботев, израснал под хайдушкия Юмрукчал и минал към безсмъртието на Камарата, за да почувстваме огнените мигове на онази велика рожба, откърмена от народа ни - безсмъртния Априлий 1876-та със светите си Оборище, Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Брацигово.

И после на Шипка да изтрополи конят на един руски генерал, който да сочи на каменистата земя, да отдаде чест на смаяните защитници на свободата и да рече:

- Братья, ест на земле правда! Руска правда ест! Живите!

И от Шипка, ако тръгнем към Бузлуджа, откъдето тръгва една пътека и тя минава през бурите и пожарите на Септември 1923 г., през Мъглиж, Стара и Нова Загора, Лом, Берковица и Михайловград (Фердинанд). От 1941 до 1944 г. тази огнена диря водеше из дебрите на нашите планини, по долини и чукари, където блестят имената на Добринище, на кървавата Въча, на легендарното Жерково, на Осеникова поляна, Тасладжа, Тузлата, Слишовска могила и Жабокрек. До победния ден на Свободата.

Пряката цел на движението за посещение на 100-те национални туристически обекта е туристите да се запознаят организирано, задълбочено и последователно с най-хубавите и най-свидните на всяко българско сърце кътове: планински върхове, исторически обекти, музеи, паметници. Но крайните цели на движението са далеч по-обширни: чрез обхождане на 100-те бисера на българската земя да се почувства величието на България - ненагледната й хубост, богатството на историята й.Васил Петров - засл. деятел на БТС (зам. гл. редактор на в. Ехо)

форум на пътешественика
14 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Забележителности - Стоте бисера на българската земя - Гърмен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Гърмен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гърмен, снимки от Гърмен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Гърмен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.