Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Соколовци

п.к. 4751 тел.код 03023

Долно Дереке


Родопите са като море от преливащи тъмнозелени хълмове. Дори само за миг да се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете кристално чистия въздух, вие за винаги ще се влюбите в лиричните и магнетични Родопи. За всяко сетиво Родопите са подготвили своя дар - очите ще са пълни с багри, в ушите ще звучи песен, ромон на планински ручеи и сребърен звън на чанове, устните ще отпиват от кристално чистата планинска вода, лееща се от безбройни чешми. Душата ви ще намери покой и наслада.

Село Соколовци е разположено в клисурата на река Бяла по пътя Смолян - Рожен - Пловдив, на 9 км. от кв. Устово на град Смолян. Селото е с многовековна история, смята се че е създадено през XVII век от бегълци от Източните и Западните Родопи, Македония и Беломорска Тракия. Старото име на селото е Долно Дереке. През 1836 година тук са построени едни от първите в Родопите църкви – църква "Св. Петър и Павел" и училище.

От селото се отклонява пътят за село Момчиловци, което е на 5 км. по-нагоре в планината. На 2 км северно от Соколовци се намира историческата местност Рожен.

Живеещите в селото за сговорчиви, добри и работливи люде. Днес жителите на Соколовци се занимават с животновъдство и земеделие. На хълмовете около селото са изградени няколко малки параклиси.

Соколовци е родопско селце, разположено високо в планината. Тук гостоприемните стопани ще организират за вас пешеходни турове из планината, ще ви разкрият тайните на местните занаяти - дърворезба, шиене на родопски терлици, тъкане, а майсторките готвачки ще ви покажат как се приготвят вкусните родопски специалитети.


На 2 км северно от Соколовци се намира историческата местност Рожен Високо в планината

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Долно Дереке - Соколовци, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Соколовци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Соколовци, снимки от Соколовци, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Соколовци, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.