Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Созопол

п.к. 8130 тел.код 0550

Градът на спасението


Лозница в двора на стара дървена къща, мирис на море, смокини и бяло сладко, любезна хазяйка, която те чака с вкусно кафе. Като че ли го е варила бавно на пясъка, докато те е чакала да се наспиш. Усещаш морето с всичките си сетива. В която и точка на Созопол да застанеш, морската шир се вижда от всички страни. Поне така беше до преди няколко години. Сега някои от новите хотели закриват тази гледка, но споменът за нещо екзотично, древно и волно кара артистичната бохема на страната да се събира всяка година в Созопол. През зимата градчето има 5 000 души население, а през лятото побира около 25 000. В определени моменти потокът от хора стига 50 000 на ден.

Созополчани имат самочувствие. Те все пак населяват един от най-старите градове по нашите земи. Рибарско селище от времето на траките. Тук са отеквали стъпките на Анаксимандър - един от първоучителите на европейските философи. На него древните автори приписват откриването на слънчевия часовник. През 20-те години в Созопол е открит първообраз на слънчев часовник, находката, уви, не е съхранена. Затова пък казват, че и до ден днешен при всяко копване строителите попадат на старина със своя история.

Към 431 г. името Созопол вече се е срещало в писмени сведения. Голям брой паметници свидетелстват за активния живот на града през вековете. Богатството на Созопол е привличало не само доброжелатели, но и нашественици. Едно от доказателствата за разрушителната им роля е изнесената от римляните като трофей 13-метрова бронзова статуя на Аполон. Като забележително произведение на изкуството днес тя се съхранява в Капитолия в Рим.

По Черноморието има много селища, но Созопол е предпочитан и заради старините. Тук са запазени няколко действащи стари черкви: "Св. Богородица", "Св. Зосим" (в Морската градина), "Св. Кирил и Методий", "Св. Великомъченик Георги" в Стария град, и параклисите: "Св. Димитър", "Св. Марина", "Св. Никола", "Св. Атанас", "Възрождение Христово" в Стария и "Света Петка" - в Новия град.

Тихият созополски залив пазел от бурите древните корабоплаватели, а днес - онези, за които морето продължава да бъде основен поминък - рибари, рапанджии, лодкари. Местните хора обаче разчитат най-много на туристическия сезон.

През последните години той като че ли все повече се скъсява. Градът се пълни най-много към края на август и през септември, когато тук се провеждат традиционните Празници на изкуствата "Аполония".
От началото на юни, обаче, хазяите са в очакване, квартирите са готови, масите в заведенията - опънати. Морето е спокойно, слънцето зове. Цените са поносими.

Сезонът официално започна на 15 юни. Три плажа, препълнени с атракции, очакват гостите. От водната пързалка те могат да цопнат направо в морето. Джетове, банани, водни колела, та дори и парашути допълват картината.

Наричат Созопол "Градът на спасението"... Това име, магията на този град, морето, както и нуждата и копнежът по тях, изглеждат наистина вечни.

Автобуси за връзка от Созопол с Бургас има на всеки кръгъл час и в двете посоки. От всички точки на страната поемат автобуси за Южното Черноморие, които минават и през Созопол. Има директни автобусни линии до София и Пловдив.Румяна Емануилиду
Три плажа, препълнени с атракции, очакват гостите Карта на града

форум на пътешественика
7 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Градът на спасението - Созопол, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Созопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Созопол, снимки от Созопол, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Созопол, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.