Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Разград

п.к. 7200 тел.код 084

Св. Николай Чудотворец

Камбанарията и куполът на църквата са направени през 1903 г.
Камбанарията и куполът на църквата са направени през 1903 г.

Адрес: Адрес
ул. Васил Априлов 1
тел.: 084/ 43 115

Сред паметниците на националното и църковното възраждане на Разград през ХІХ век е храмът Свети Николай Чудотворец - първата куполна базилика, построена в този край. В средата на XVII век в Разград има две църкви, едната българска, а другата вероятно арменска. Като първи свещеник българин се сочи поп Райко от град Елена, служил около 1760-1780 г.

По време на Руско-турската война (1828-1929), българската църква Св. Николай Чудотворец в кв. Вароша е разрушена и осквернена и едва през 1832 г. църковният храм е възобновен. Представлява малка сграда, полувкопана в земята, a свещениците, между които и разградският зограф Йоан Попович, обслужвали и околните села. Възползвайки се от правата, които Хатихумаюнът дава на подвластните народи, Разградската българска община издейства, през 1858 г., султански ферман за построяването на нова църква на мястото на старата.

С много ентусиазъм и общи усилия започнатото на 13 април 1860 г. църковно здание е издигнато и покрито за 4 месеца. На 7 август майсторът архитект хаджи Станчо Русенеца Данилов приключва сметките по строежа, които възлизат на 78 974 гроша. Новата църква носи същото име. По план е трикорабна безкуполна псевдобазилика. Площта й е около 590 кв.м. и е една от най-масивните представители на църковната архитектура от средата на XIX век.

Църквата "Св. Николай Чудотворец" се утвърждава като център на духовния, просветния и културния живот на българското население в Разград през Възраждането. Тя има свой печат. Църковното настоятелство разрешава всички дела от религиозно, правно и гражданско естество. С помощта на дарители през 1862 г. е изработена дърворезбената украса на църквата, дело на прочутия възрожденски майстор Генчо Кънев. В следващата 1863 г. образописецът Захарий Цанюв (Стефанов) и синът му рисуват осем големи иконостасни икони. В 1885 г. майстор А. Станишев изработва иконостаса, които поради липса на средства остава с недовършена според първоначалния замисъл позлата. Владишкия трон, по стил е хармоничен с иконостаса и вероятно е изпълнен от същия автор. По-късните икони са на тревненски майстори. В последствие по иконостаса са добавени и нови икони.

При строежа, в южната стена на църквата, са вградени няколко надгробни камъка със славянски надписи, между които и този от 1667 г. за кончината на даскал Михаил от Враца - свидетелство за наличието на писменост, училище и активен духовен живот в Разград през XVII в. Някои от помещенията в църковния двор, преди и след построявнето на новия храм, били пригодени за учебни стаи. Това са килийното, а по-късно и взаимното училище в Разград, функционирали до построяването на самостоятелна училищна сграда през 1872 г.

През 1903 г. храмът е преустроен, като са прибавени камбанария, построена от предприемача Иванчо Кулев през май същата година и централен купол в наоса. След преустройството, в посока запад-изток, в храма се редуват портик, притвор, наос, задолтарно пространство, завършващо с полукръгла абсида. В западната страна е разположена емпория.

В периода 1923-1924 г. е извършен основен ремонт на църквата по проект на инж. Антон Пентиев, направен от предприемача Стефан Калчев. Укрепени и отремонтирани са кубето, прозорците, вратите, покривът, троновете за сядане на миряните, изработен е мозаечният под пред олтара, подменена е голяма част от каменния под с пясъчно дюшеме, сложени са входни еднокрили врати за олтара, направена е каменна настилка около църквата и др. През 1928 г. е построена църковната административна сграда, а през 1932 г. са оформени и завършени, в настоящия им вид, каменните стъпала пред входа. В следващите 1933-1934 г. проф. Стефан Иванов и художникът Георги Желязков рисуват стенната живопис на Храма.

Наред с популяризиране на християнските ценности и съхраняване на православната духовност в новото време на разградската църква се отрежда и друга мисия - благотворителната. Собственик на земи и дюкяни, църквата поема част от издръжката на старопиталището в Разград, поддържа финансово читалището, изпраща на църковно обучение младежи.

В храма са погребани Никола Икономов и Никола Димитров - възрожденски учители, свещеници, общественици, а в църковния двор е гробът на полк. Ланганс, починал в Разград по време на Освободителната Руско-турска война. В 140-годишната си история разградската църква е записала имената на много всеотдайни свещенослужители, оставили следа "в ползу роду" - поп Атанас, поп Илия, поп Марко, поп Марин, Никола Икономов, Никола Димитров, Георги Илиев, Атанас Попов, Михаил Иванов, Атанас Попмихайлов, Ангел Хубанчев, Тихон Капанджиев, Иван Казасов, Михаил Попиванов, Иван Захариев, Методий Тодорчев, Янко Бъчваров, Васил Василев, Иван Стоянов, Стефан Бъчваров, Кънчо Бояджиев, иподякон Илиян Чолев, Боян Пенчев.

От 1984 г. Храмът "Св. Николай Чудотворец" в Разград е обявен за паметник на културата. По приета от Община Разград програма за проучване и обновяване на църквата, изготвена от Националния институт за паметниците на културата, църковното настоятелство и Историческия музей, от 1992 до 2000 г. са извършени цялостни ремонтни и консервационно-реставрационни работи, финансирани от Министерството на културата, Община Разград, местни дарители - организации и физически лица. Работата по цялостно реставриране на иконостаса е извършена от Денка Тодорова и Мариана Жекова, а медалионите са възстановени от Камен Вълканов. Направена е реставрация на малка част от фреските от проф. Любен Прашков и екип, останалите стенописи са освежени от сем. Тодорка и Панайот Стойкови. Проектът за пълна реконструкция на покрива е на архитектите Елена Страшимирова и Георги Георгиев, а по проект "Красива България" е реставрирана фасадата на храма.

Съхранил атмосферата на Възраждането и съвремието, Храм "Св. Николай Чудотворец" достолепно се вписва в новото хилядолетие и съвременния духовен живот на Разград.Пламена Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Църкви - Св. Николай Чудотворец - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.