Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Поморие

п.к. 8200 тел.код 0596

Всичко за солта

Музеят на солта в Поморие е съхранил антични технологии
Музеят на солта в Поморие е съхранил антични технологии

Когато пътувате за Поморие, два билборда ви посрещат на входните артерии на града - по пътя от Бургас за Поморие и от Слънчев бряг за Поморие. Там погледът ви за първи път се спира на поканата да посетите новия уникален по рода си Музей на солта. Влязъл вече в самия град, туристът се движи по единствената улица, която го води към центъра. По тази улица го пресреща друга табела, а след нея започват да го водят пътни знаци до самия музей. Още на входа е показан целият проект за създаването на уникалната експозиция, който е финансиран и изпълнен с финансовата помощ на Европейския съюз чрез програма ФАР по два проекта - "Всичко за солта" и "Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм".

Автентичност на 20 дка

Музеят в Поморие е специализиран музей на открито. По конвенцията на ЮНЕСКО тези музеи се наричат още открити пейзажи. Досега в България единственият музей на открито с регистрация беше етнографският комплекс Етъра край Габрово.

В демонстративната част на поморийския музей на открито на площ от около 20 дка са включени истински инсталации. Те представят на живо производствения цикъл. От древността досега той е запазил една и съща технология. Затова и човешката намеса не се е променила като форма, цели, инструментариум и т.н. Посетителите на музея могат на живо да наблюдават различните етапи от добива на сол, да разговарят със соларите и да усетят автентичната атмосфера от миналото.

"Извършена е огромна строителна работа, за да бъде възстановена и показана тази част, която се нарича Музей на открито, и да бъде изградена инфраструктура до нея", обяснява Милчо Скумов - координатор на проекта "Всичко за солта".

Благодарение на солта и лугата в Поморийското езеро тук гнездят много редки птици, за които се полагат специални грижи от природозащитниците и това предизвиква допълнителен интерес към открития обект.

Занаят в наследство

Според историците солниците са съществували още преди основаването на града - около V в. пр.Хр., и този занаят се е предавал по наследство от баща на син поколения наред. Благодарение на този поминък районът бързо се е замогнал. Древният Анхиало е бил ябълката на раздора за останалите черноморски колонии. За него дори е била обявена война между Месемврия (Несебър) и Аполония (Созопол).

Вътрешната част на музейната експозиция също е подновена, има нови експонати и документи с изцяло нова визия, които предизвикват допълнителен интерес.

За да стане факт музеят в Поморие, са направени и серия от научни изследвания. В Националната библиотека, Държавния архив, Националната филмотека и други научни центрове специалистите са открили много материали, които са послужили за основа на експозицията. Най-старите съхранени документи са от времето на Османо-турската империя - 1498 г. Преводът на специалистите дава списък на старите солари в Анхиало с характерния за този период стил на писане и изразяване.

"Открихме в БАН фотоархива на Карел Шкорпил и изключително интересен документ. Това е скица с чертежи и конструкции на укрепителните съоръжения на поморийските солници", разказа още Скумов.

Сбирката на музея разполага и с много филмов материал - има филми от една минута и такива с времетраене от час и половина. Организаторите смятат да направят кинопанорама за поморийци и гостите на града, която да афишират в центъра на Поморие през лятото.

Популярността

На базата на направените изследвания и събрания материал първо е разработена рекламната концепция и стратегията за работа на Музея на солта. Освен рекламата по местни медии организаторите са заложили и на участие в специализираните туристически борси в Бургас и Варна, международните борси в Берлин и Москва. Резултатите сочат, че показаните на няколко езика материали са били приети много добре от туроператорите.

В плановете на някои туроператори Музеят на солта е в общ туристически маршрут с Куполната гробница край Поморие. От Албена пристигат австрийски групи туристи, които посещават само тези два обекта и ги намират за нестандартни и различни от останалото, което се предлага на туристическия пазар.

Куполната гробница, която е единственият по рода си паметник в Европа, е запазена в много добър вид. Тя е датирана от римската епоха, но е тракийска, което означава, че в Анхиало - тогава център на административна територия в провинция Тракия, са живели много тракийски аристократи. Това е тяхна привилегия и една подобна гробница не може да принадлежи на обикновени хора, обяснява директорката на Регионален музей - Бургас, н.с. Цоня Дражева.

Планове без срок

Дали ще има други музеи на открито, зависи от възможностите за създаването им. Да се създаде музей на открито, означава не само да има паметници, а и изградена структура, информационно звено, щат, достъп на туристи, експозиционна част, регистриран фонд, възможности за самофинансиране.

Въпреки това Несебър не е музей на открито, както смятат някои. Той е град-паметник от световно значение под защитата на ЮНЕСКО. В него има един музей - археологическият. Останалите паметници - църквите и крепостните стени, са структури, които нямат музейна характеристика.

Идеята за морски музей в Бургас все още е илюзия. Поне засега няма такова желание от страна на общината в Бургас. Някой частник, ако реши някога, че е в приоритетите му, може да го направи, коментира Дражева.

Планове имаше и за превръщането на остров Света Анастасия в музей на открито. Реализирането на такъв проект също иска партньори и инвестиции, които обаче никой не търси. На този етап инвестициите в община Бургас са насочени към безразборното строителство и усвояване на възможните терени, недоволстват музейните работници.

В Приморско се говори за археологически резерват около един изключително интересен раннохристиянски паметник на траките - Беглик Таш. "Всичко това е на общинска територия и се иска много воля от страна на общината, за да го реализира до край", коментира Цоня Дражева.

В Созопол е реализиран проект за изграждането на крепостната стена по програмата на ЕС "Културен туризъм". Проектът има социални елементи - максимален достъп на хора с неравностойно положение. Подобен проект за достъп на инвалиди в България е реализиран само в скалните манастири край русенското село Иваново.

Нови проекти в Созопол са входното пространство към старинната част на града, т.е. пресъздаването на портата и тази част от крепостната система, която е затваряла шийката на полуострова - тези проекти вероятно ще се реализират от фондация "Созопол" заедно с местната община чрез европейски програми.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Всичко за солта - Поморие, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Поморие, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Поморие, снимки от Поморие, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Поморие, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.