Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Какво да направим, за да се спасим от горещината

Адските горещини, които в последните години се настаниха по нашите ширини, сякаш нямат намерение да свършват. Човек вече се чуди къде да намери прохлада и спасение от жупела, който се изсипва от безоблачното юлско и августовско небе. Дори къпането в морето не помага! Морската вода като че ли всеки момент ще заври!

В градския фонтан само на гълъбите е разрешено да се плацикат и рискуваме, плюс топлинния удар, да си натресем и солена глоба, за нарушаване на обществения ред. Дори край реките в гората вече не е прохладно, но магазините удрят рекордни продажби на вентилатори и климатици. През септември ни предстои да получим токов удар, като си видим сметките за изхарченото електричество!

Какво да направим, за да се спасим от горещината?

Най-добрият изход е да заминем за северните страни, ако може дори на някой от полюсите, но уви – не всеки има възможности за това. Затова да се вслушаме в съветите на специалистите, как да облекчим страданията си, които ни причинява жегата, без да напускаме родните ширини.

  1. Съкратете до минимум времето, което прекарвате под преките слънчеви лъчи. На всяка цена наденете на главата си шапка или артистично си вържете някаква кърпа, или тюрбан, преди излезете на улицата. Възможно е това да не е най-модният аксесоар от облеклото ви, но когато става дума за собственото ни здраве и безопасност, няма какво толкова да придиряте.
     
  2. Бъдете внимателни на плажа! За да избегнете спазми на кръвоносните съдове и мускулите, при рязката температурна разлика, при влизането в морето, добре е предварително да се поохладите малко на сянка.
     
  3. Душът, който закопнели за прохлада си взимате, при прибирането си в хотелската стая или сутринта, след мъчителна потна нощ, трябва да бъде топъл, а не студен, за да не се затрудни потоотделянето и отделянето на топлина, вследствие спазми на кръвоносните съдове.
     
  4. В жегите трябва да се пият много течности, за предпочитане – подсолени или подкиселени. Най-добре утолява жаждата минералната вода, докато плодовият сок се справя малко по-лошо с тази задача. Един от най-евтините и добри начини да преодолеем жаждата е пиенето на вода с изстискан лимон. В един литър вода добавете щипка лимонена киселина (лимонтозу) и няколко резенчета лимон. Дръжте я в хладилника и я употребявайте охладена, без да прекалявате с кубчетата лед, особено ако идвате от топлата улица, за да не се простудите. На пръв поглед няма нищо особено в тази рецепта, но на практика тя е отличен аналог на компотите, които трябва да се варят и да ви изгубят драгоценно време, като в същото време се изтребват съдържащите се в плодовете витамини.

А ето и един хитър начин, по който водолазите се спасяват от топлинен удар. През областта на шията за няколко минути преминава всичката кръв на човек. За да я охладите, задръжте за десетина минути върху тила си бутилка, напълнена с изстудена вода. Минавайки пред врата, кръвта ще се охлади и ще постъпи с нормална температура в организма ви.

И да не забравяме, че колкото и да е горещо, в един момент лятото ще си отиде и в студените зимни дни ще има дълго да търсим неговата топлина.Веселин Христов - Мейджъра

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Медицинска - Какво да направим, за да се спасим от горещината - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.