Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Бяла вода

п.к. 8171 тел.код 05959

Потомците на Конак

Село Бяла вода се намира на 45 км от Бургас и на 43 км от Малко Търново, на 300 м н.в. Разположено е в подножието на връх Босна, над един от притоците на река Младежка.

За първи път е отбелязано в данъчните регистри на кааза Анхиало от втората половина на ХVІІ век. Старото име на селото е Конак. Името на селото идва от името на местност Коначището. Тук имало построени конаци, в които отсядали да нощуват пътуващите от Бургас за Виза и Цариград и обратно. Следи от стар римски път, намерени на юг и север, в посока към Малко Търново, обясняват и произхода на името – пътна станция – конак. Името Бяла вода селото получава през 1951 г.

Живописните околности са привлекли древните обитатели на тези земи, в резултат на което в местност Градището се намират останките на антично селище, на юг – тракийски могилен некропол, а на югоизток, в местност Кунгьов гроб, върху висок рид на левия бряг на река Младежка – тракийска и късноантична крепост. Откритите в района на селото надписи сочат, че тук е имало светилища на Зевс и Хера и на Херакъл.

В по-късен етап (преди 400-500 год.), хората се заселват в местност Сарджово, на около 4 км източно от сегашното селище. Тъй като населението често боледувало, а и черкезите извършвали набези, решават да се преместят. Една част от тях основават село Калово, а друга - село Конак. При изселването си развалили църквата и със същия материал изграждат църква на новото място.

През 1878 г. населението на Бяла вода оказва съпротива на безчинстващите черкези и турци, отстъпващи пред руските войски. След Освобождението селото остава в Турция и много от жителите му се заселват в свободна България, но една част от тях се завръща. По време на Преображенското въстание в района на Бяла вода се води сражение.

От занаятите са се запазили тъкачество, предачество, терзийство.

Празникът на селото се отбелязва в деня на Свети Илия – 20 юли.

За  деня на Св. Иван Рилски - 19 октомври, едноименния параклис край селото събира многобройни местни богомолци. Идват и хора от по-далечни места, както и болни, надяващи се да се излекуват.Милена Славова <milena_kosta@mail.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Потомците на Конак - Бяла вода, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Бяла вода, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бяла вода, снимки от Бяла вода, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Бяла вода, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.