Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Панагюрище

п.к. 4500 тел.код 0357

Райна Княгиня

Райна Попгеоргиева Футекова, влязла в българската история с името Райна Княгиня, е едва 20-годишна, когато Бенковски й предлага да ушие въстаническото знаме за Априлското въстание
Райна Попгеоргиева Футекова, влязла в българската история с името Райна Княгиня, е едва 20-годишна, когато Бенковски й предлага да ушие въстаническото знаме за Априлското въстание

Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня, е българска учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието, тя го развява редом с Бенковски. Райна Футекова е родена през 1856 г. в Панагюрище.

След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки страдания - бита и оставена на хляб и вода повече от месец в пловдивския затвор.

През 1876 г. Райна Попгеоргиева успява да стигне в Москва с подправен паспорт. Там учи три години медицина и става акушерка. Написва своята „Автобиография“, излязла най-напред на руски език. Едва през 1934 г. е преведена на български, като това е първата книга върху Априлското въстание. В Москва Райна успява да уреди чрез жените от Дамския благотворителен комитет възпитанието на 32 панагюрски сирачета, сред които е и по-малкият й брат.

Райна Футекова е поканена от митрополит Климент за учителка в Търново. Три години по-късно тя се връща в Панагюрище, за да се омъжи за Васил Дипчев, който е кмет на града. Преместват се в Пловдив, но по времето на Стефан Стамболов Дипчев (като краен русофил) не може да си намери работа.

Имат пет сина: Иван, Георги Владимир, Петър и Асен. Райна осиновява и едно момиченце - Гина.

През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на побоите в Черната джамия и Райна остава с шест деца, най-голямото от които е на 13 години. Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“. Поддържа тесни връзки със семейството на Христо Ботев.

Умира 61-годишна на 29 юли 1917 г.форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Личности - Райна Княгиня - Панагюрище, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Панагюрище, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Панагюрище, снимки от Панагюрище, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Панагюрище, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.