Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Разград

п.к. 7200 тел.код 084

Познатия-непознат Илия Петров

Академик Илия Петров (1903-1975), чието име носи Художествената гимназия в София, е роден в гр. Разград. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов през 1926 г. Печели конкурс и заминава на специализация в Мюнхен. От 1926 до 1928 г. посещава частното училище на Хайнрих Ман. Забележителен рисувач и блестящ портретист, художникът успява да премине през границата на условностите, за да се докосне до фините измерения на човешката същност. Рисунките на Илия Петров, правении в Германия през 30-те години на XX век са носталгично наситени с особена тъга и самота - сякаш всяка от пребрадените жени тъгува за своята съдба, но тя е общата орисия на народа ни в онова нелеко време.

Специализира още във Франция и Италия. От 1941 г. е преподавател, а от 1946 г. – професор в Художествената академия.

Творчеството на Илия Петров впечатлява с многообразието на характери и многопластово излъчване. Всяка от рисунките е по своему стойностна, с богатството от изтънчен психологизъм и детайлност, изграждащи отделни светове, наситени с емоции. Всяко платно особено естетски разкрива таланта на Илия Петров и внушава респект към цялостното му творчество.

Негови студенти са Теню Пиндарев, Иван Кирков, Атанас Божков, Любен Зидаров, Иван Радев, актрисата Таня Масалитинова, поетесата Невена Стефанова, Никола Мирчев, Стефан Гацев, Бисера Прахова, Кирил Харалампиев и много други.


Всяка от рисунките на академик Илия Петров е по своему стойностна, с богатството от изтънчен психологизъм и детайлност, изграждащи отделни светове, наситени с емоции

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Дейци - Познатия-непознат Илия Петров - Разград, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Разград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Разград, снимки от Разград, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Разград, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.