Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Мадара

п.к. 9971 тел.код 05313

Национален историко-археологически резерват Мадара


Скалният релеф "Мадарски конник" е един изключителен и единствен по рода си у нас и в Европа паметник от епохата на ранното Средновековие. Той е издълбан на височина 23 м от основата на скалния откос. Релефът представлява конник в почни естествена големина. Под краката на коня лежи прободен с копие лъв, а отзад се вижда тичащо куче. Композицията символизира победата на български владетел, но дълбоко е залегнала идеята за военна и политическа мощ на Първата българска държава. Мадарският конник е измежду 4-те обекта у нас, включени в каталога на ЮНЕСКО (наред с Казанлъшката гробница, Боянската църква и Ивановските скални църкви).

Наоколо има надписи на гръцки език от времето на хан Тервел (701-718 г.), хан Кормисош (739-756 г.) и хан Омуртаг (716-831 г.). Те представляват летопис на военните и дипломатическите им победи над византийските императори. Това е най-древният документален писмен паметник за българската държава.

На терасата вляво под скалният релеф се намират руини на постройки от различни епохи - дворци, прабългарско езическо светилище (от IX в.), църкви и манастири (от XI-XIV в.).

Скална стълба с 386 стъпала изкачва Мадарското плато. По нея се стига до Мадарската крепост. Това е естествено защитено място, достъпно само от север, където е била изградена крепостна стена (запазени са части от нея, високи 3 м). Крепостта е наричана Матора. Тя просъществувала до 1386 г., когато е била завладяна от османците.

В югозападното подножие на платото са останките от т.нар. Римска вила - в същност това е комплекс от жилищни и стопански сгради на римско имение. Жилищната сграда е имала 43 помещения, заобикалящи квадратен двор.Катя Миланова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Национален историко-археологически резерват Мадара - Мадара, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Мадара, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Мадара, снимки от Мадара, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Мадара, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.