Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Гърмен

п.к. 2960 тел.код 07523

Античен и средновековен укрепен град Никополис ад Нестум

Град Никополис ад Нестум се намира в с. Гърмен, на 7 км. по асфалтов път североизточно от Гоце Делчев. Обявен е за паметник на културата с национално и международно значение. Представлява антично селище, основано от римския император Траян I след средата на IV в.

Селището е било в разцвета си през II-VI в., но е разрушено в края на VI-VII в. от славяните. Сред развалините е открито средновековно селище, съществувало през периода на X-XIV в.

Град Никополис ад Нестум е обитаван повече от 14 века, като най-интензивен живот е имало през късно античния епоха (IV-VI в.).

Понастоящем проучената територия заема 13 ха площ. При разкопки са разчистени 280 м крепостни стени, основи от обществени и култови сгради и надгробни могили. Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други.

В близост до укрепения град са открити две раннохристиянски базилики от IV в. (в центъра на Гърмен и на 2,5 км югоизточно в местността Грамадето) с мозаечен под и геометрични, растителни и животински мотиви, които вероятно са част от целия комплекс.

Интересен паметник на късноантичната каменна пластика представлява намерената във фрагментарно състояние олтарна маса. Знае се, че е намерена в руините на постройка разположена в северозападната част на античния град.

В експозицията на историческия музей в град Гоце Делчев са достигнали седем фрагмента от откритите осем от масата. Масата представлява плитък диск с кръгла форма и диаметър 1,15 м. Изработена е от бял мрамор с добре полирана горна повърхност. По периферията на дъното обикаля бордюр с майсторски изработена релефна украса. Релефите върху рамката представляват композиция от четири сцени - три ловни и една с фантастични морски животни, които са разделени от четири човешки глави - две мъжки и две женски - на Аполон, Артемида, Атина и Хефес, но в случая те имат само декоративно значение.

В лапидариума на музея в гр. Гоце Делчев е пренесено от терена на Никополис ад Нестум корито от мрамор с размери 2/0.76 м, с разположени от двата края релефни кръстове, гръцки тип, с удебелени и разширяващи се краища, с височина 0,30 м. В средата с релефна фигура с изображение на стилизиран растителен мотив - четирилистна розетка в кръг. В левия край има оставен процеп за изтичане на водата, датиращ от IV в. Свързано с раннохристиянска базилика, вероятно използвано в кръщенията и.

През 2003 г. във фонда на исторически музей на гр. Гоце Делчев постъпва мраморна плоча, вероятно част от олтарна преграда, намерена в землището на с. Скребатно, което е на територията на Никополис ад Нестум. Тя има правоъгълна форма с размери 85/43 см. Украсата и е леко вдлъбната, с кръст гръцки тип, с размер височина 20 см., стоящ върху ваза с кръгове и ромбове, от която излизат растителни мотиви - гроздове и лозови клонки. На обратната страна е изобразен кръст гръцки тип, по цялата дължина 85/43 см. Изработена е в плосък релеф.

Елементите на плочата са сходни с тези на плочата, открита при разкопки в с. Ореше, по пътя за с. Дебрен. От същото място са открити още две плочи. Вероятно те са част от канцел и са местна изработка от каменоделските ателиета на Никополис ад Нестум. Без съмнение те са част от декоративната уракаса на раннохрсиянска базилика.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Античен и средновековен укрепен град Никополис ад Нестум - Гърмен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Гърмен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гърмен, снимки от Гърмен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Гърмен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.