Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Пампорово

п.к. 4870 тел.код 03021

Незабравими слънчеви мигове


Ако вие обичате ските и въобще зимните спортове Пампорово ще се погрижи да Ви осигури незабравими мигове по снежните писти. Най-южният ски курорт в Европа ви посреща с отлични ски писти, многобройни слънчеви дни и усмихнати хора. Тук е мястото на "срещата" на студените северни ветрове с топлите повеи наситени с влагата на Беломорието. Нерядко през зимния сезон снежната покривка е над 1 метър. През лятото снегът се заменя от тучни зелени ливади.

Пампорово, перлата на българските планински курорти, е разположен в сърцето на Родопите, на 260 км от столицата София, на 85 км южно от Пловдив и на 15 км от Смолян. Един ден по пистите на Пампорово е достатъчен, за да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, тъй като той заслужено носи името си на един от най-слънчевите планински курорти в България – слънчевите дни в годината тук са повече от 240.

Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. Надморската височина на курорта е 1 650 м, като най-високият връх е Снежанка – 1 926 м.

Климатът в централната част на Родопите е най-благоприятен в сравнение с климата на всички останали планини в страната. Районът попада в преходно-континенталната област. Зимата е продължителна, но мека, с обилни валежи от сняг. Средната месечна температура за месец януари е от 7°С до -2°С. Снежната покривка по северните изложения на вр. Снежанка и по високите била се задържа до края на месец май и създава отлични условия за практикуване на зимни спортове. Лятото е прохладно. Най-високи средни дневни температури за месец юли са 18-19°С. Влажността на въздуха е най-висока през месец януари - 80 % и най-ниска през периода от месец юли до месец октомври - 60%. Тук са най-малко дните със силен вятър, в сравнение с другите планини, най-малко са и дните с мъгла. Разглежданият район е с най-голям брой дни със слънчево греене и ясни нощи в сравнение с останалите райони на страната.

Това е причината в м. Рожен да бъде построена национална астрономическа обсерватория - 1981 год. Районът около курорта Пампорово и с. Стойките, притежава уникална природна даденост - отрицателно йонизиране на въздуха влияещо изключително благоприятно на човешкото здраве, зареждайки с нови сили и енергия.

За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани. Ако досега не сте се научили да карате ски, не се притеснявайте, ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа! Висококвалифицирани ски-инструктори ще обучат начинаещите в групи или индивидуално.

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, така че независимо от това дали сте начинаещи или опитни скиори, спускането по тях е едно незабравимо удоволствие.

Сняг и слънце, ски и сноу-борд, насладете се на всичко това в Пампорово!Стоян Драгнев
Черквата, построена с дарения от стотици Българи

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Незабравими слънчеви мигове - Пампорово, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Пампорово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пампорово, снимки от Пампорово, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Пампорово, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.